Peter Handzuš Kultúra

Švajčiarskych trubadúrov čaká v tatranskom regióne niekoľko koncertov

Do Vysokých Tatier a okolia zavítajú v najbližších dňoch švajčiarski trubadúri. V regióne ich čaká niekoľko vystúpení, ešte predtým však absolvujú v stredu 20. júna dva koncerty v Bratislave.

** „Potom vystúpia v Poprade, a to vo štvrtok 21. júna o 17.30 h na zastrešenom pódiu na pešej zóne, a následne sa presunú do kúpeľov Nový Smokovec, kde odohrajú večerný koncert o 21. h,“** priblížil vedúci oddelenia kultúry a športu na Mestskom úrade vo Vysokých Tatrách Ján Bendík.

V piatok 22. júna čakajú švajčiarskych trubadúrov ďalšie tri koncerty. Najprv si tzv. alphorni o 11. h zmerajú sily so slovenskými trubadúrmi v parku pri Šrobárovom ústave v Dolnom Smokovci a následne o 13. h aj v altánku v parku v Tatranskej Lomnici. //„Budú to určite najzaujímavejšie vystúpenia, bude to na spôsob battle a návštevníci budú môcť vidieť v akcii viacero druhov dychových nástrojov,“////// upozornil Bendík. O 16. h sa potom presunú do kráľovského mesta Kežmarok, kde ich čaká spoločný koncert so slovenskými fujaristami.

Najvyťaženejší budú švajčiarski trubadúri v sobotu 23. júna, kde absolvujú štyri vystúpenia. „Najprv odtrúbia začiatok 11. ročníka tradičnej súťaže Nosičská stovka na Hrebienku, potom zaznie zvuk alphornov v Malej Studenej doline v nadmorskej výške 1475 metrov pred Zamkovského chatou. Odtiaľ sa presunú do Liptovskej Tepličky, kde odohrajú koncert o 15. h a posledné vystúpenie švajčiarskych umelcov môžu ľudia vzhliadnuť o 18. h v golfovom areáli vo Veľkej Lomnici,“ vymenoval Bendík.

Trubadúri, ktorí hrajú na tradičné švajčiarske dychové nástroje nazývané alphorny, prídu do Tatier a okolia už druhý rok po sebe. Pochádzajú zo St. Moritzu a bude ich celkom šesť. „Alphorny sú typické švajčiarske hudobné nástroje, ktoré tam aj vznikli a sú jedinečné,“ vysvetlil Bendík.

Poprad24/tasr Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM