MI Správy

SVET O SLOVENSKU: Arabi píšu o smrteľnej lavíne v Tatrách

Dva ľudské životy vyhasli cez víkend pod Kondratovou kopou v Západných Tatrách. Trojicu skialpinistov tam zasiahla lavína a jeden zázrakom prežil.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Arabi píšu o smrteľnej lavíne v Tatrách
4
Galéria

Aj arabský portál AlarabiyaNews si všíma tragickú udalosť, ktorá si v sobotu večer v Západných Tatrách vyžiadala dva životy.

Pripomína, že nešťastie sa stalo počas víkendu, keď sa po uvoľnených protikovidových opatreniach v Poľsku nahrnuli tisíce ľudí do susedného Zakopaného.

Biela smrť

Traja kamaráti z Poľska sa na lyžiach vybrali skialpovať na slovenskú stranu Tatier. V oblasti však pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, čo sa im stalo osudným. V sobotu večer ich zasypala lavína. Jeden však mal šťastie.

„Jednému sa podarilo svojpomocne vyhrabať zo snehu a zavolať záchranárov. Tí okamžite začali pátraciu akciu a našli telá dvoch zasypaných Poliakov,“ píše AlarabiyaNews.

Šťastlivec, ktorý lavínu prežil, sa najprv snažil sám vypátrať svojich kamarátov pomocou lavínového vyhľadávača. Nepodarilo sa mu to a dokázali to až záchranári s pomocou vycvičených psov.

Uvoľnené opatrenia

Keď záchranári dorazili na miesto, preživší muž, ktorý nahlásil spadnutú lavínu, tam už nebol. Keď sa mu nepodarilo v noci vyhrabať kamarátov spod snehu, vydal sa sám na cestu do bezpečia.

Prešiel cez hrebeň späť na poľskú stranu a dokázal dôjsť až na horskú chatu. Akoby zázrakom nemal žiadne vážne zranenia, iba mierne podchladenie.

AlarabiyaNews pripomína, že nešťastie sa stalo v rovnaký víkend, ako poľská vláda po dlhých týždňoch uvoľnila protiepidemio­logické opatrenia.

„Poľskí turisti a lyžiari zaplavili obľúbený rezort Zakopané a ďalšie lyžiarske strediská, kde sa otvorili zjazdovky a hotely s polovičnou kapacitou,“ dodáva arabský portál.

Prečítajte si tiež

Lavína pod Kondratovou kopou strhla trojicu skialpinistov
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM