Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Sme dvojnásobne bohatší ako Maďari

Naši južní susedia škrípu zubami nad prieskumom Európskej centrálnej banky, podľa ktorého sú v regióne ako chudobní príbuzní. Slováci sa tiež nemajú čím chváliť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sme dvojnásobne bohatší ako Maďari
Zdroj: pixabay.com

“Priemerný Slovák je dvojnásobne bohatší ako priemerný Maďar,” znie titulok neveselého článku maďarského portálu Dailynewshunga­ry.com.

Nepriaznivá štatistika je výsledkom veľkého skúmania Európskej centrálnej banky, ktorá sa pozrela bližšie na majetok občanov 20 krajín Európskej únie. Niektoré výsledky sú natoľko šokujúce, až človek pochybuje o ich výpovednej hodnote.

Chudobní príbuzní

Štúdia si posvietila na mediánové bohatstvo, to znamená, že nie je skreslená najbohatšími a najchudobnejšími ľuďmi v každej krajine. Výsledok teda presnejšie odzrkadľuje bežnú realitu, ako je obyčajný priemer. Pri takejto štatistike je mediánová, teda najbežnejšia hodnota majetku priemerného Európana 104-tisíc eur. Krajiny V4 majú k tejto hranici ešte ďaleko.

“Maďarský medián je 26 200 eur, v Poľsku je to 57 100 eur, na Slovensku 50 300 eur a v Rakúsku 85 900 eur,” píše maďarský portál.

Dodáva, že chudobnejší ako Maďari sú už iba Lotyši. Malou útechou im môže byť len skutočnosť, že ak by Európska centrálna banka skúmala bohatstvo vo všetkých krajinách EÚ, rebríček by vyzeral inak a na najspodnejších priečkach by sa zrejme ocitli Rumuni a Bulhari.

Boháči vďaka bytom

Hovorí sa, že štatistika je presná veda o nepresných číslach a tak nejako to zrejme bude aj v tomto prípade. Portál vysvetľuje, že hodnotu bohatstva krajiny najviac ovplyvnilo to, do akej miery jej obyvatelia vlastnia byty, či domy a tiež ich vek.

Preto mediánové bohatstvo vlastníkov nehnuteľností je až 226-tisíc eur, v prípade ľudí zaťažených hypotékou je to 144-tisíc eur a pri podnájomníkoch je to len skromných 8900 eur. Dôležité je aj to, aká je cena nehnuteľností a či nie je umelo nafúknutá vplyvom realitnej bubliny.

Rozdelenie majetnosti podľa veku zasa búra mýty o chudobných dôchodcoch. Potvrdzuje, že finančne sú na tom najslabšie mladí ľudia, ktorí ešte len začínajú zarábať a zakladať si rodiny.

“Najbohatšia je veková skupina 65 – 74 rokov, po nej nasleduje kategória 55 – 64 ročných. Najchudobnejší sú mladí ľudia v rozpätí 16 – 34 rokov,” píše Dailynewshunga­ry.com.

Najväčším šokom je však údaj o bohatstve Grékov, ktorý prekvapil už v roku 2010. Vtedy bolo ich mediánové bohatstvo na úrovni 105-tisíc eur, čo bolo viac ako v Nemecku. Odvtedy sa táto hodnota výrazne prepadla na 65-tisíc eur, ale podľa portálu je to stále o päťtisíc eur viac ako v prípade Nemcov.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM