MI Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Tatranskí nosiči sú jedineční! Toto o nich píše BBC

Nádherné slovenské hory a ľudia, ktorí v nich žijú, neprestávajú fascinovať zahraničie. Tentokrát si britská verejnoprávna BBC všíma tatranských šerpov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tatranskí nosiči sú jedineční! Toto o nich píše BBC
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Rozsiahla reportáž BBC zavedie britského čitateľa do Vysokých Tatier a ponúkne mu autentické svedectvo o živote tatranských nosičov, ktorí zásobujú vysokohorské chaty. Portál ich už v titulku článku nazýva „Poslední šerpovia v Európe.“

Reportáž približuje nielen ich obdivuhodný život, ale aj pozoruhodné krásy slovenských Tatier.

Smrť šerpov

Britský reportér sa vybral priamo do Vysokých Tatier, kde sa v Starom Smokovci pri čaji porozprával s jedným z najstarších tatranských nosičov Petrom Petrášom (75). Jeho seniorský vek mu nezabránil, aby naďalej vynášal ťažký náklad vysoko do hôr niekoľkokrát týždenne.

„Petráš zatúžil stať sa horským nosičom už vo veku desať rokov. Inšpirovali ho jeho dvaja starší brania, ktorí sa tejto činnosti venovali,“ píše BBC.

Ďalej približuje jeho životný príbeh, ktorý je nerozlučne spätý s Tatrami. Nosidlá si priviazal na chrbát už krátko po škole. Potom však musel ísť na vojenčinu a v Bratislave získal vysokoškolský diplom. Túžba vrátiť sa do hôr ho však nikdy neopustila.

„Láska k Tatrám ho pritiahla naspäť. Dopoludnia pracoval ako učiteľ a popoludní ako horský nosič. Bola to dokonalá harmónia,“ uvádza portál.

Petráš približuje, že život horských nosičov je síce nádherný a mnohým sa zdá aj romantický. Je to však drsná krása plná driny a nebezpečenstva. Spomína aj na niekoľko kolegov, ktorí pri vynáške prišli o život. „Pred dvadsiatimi rokmi lavína zabila jedného nosiča, ďalší zamrzol… Musíte sa vyrovnať s pocitmi samoty, chladu a strachu,“ približuje Petráš.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Nie je to práca

Britský reportér svojim čitateľom približuje, že tatranských nosičov volajú šerpovia, hoci nie sú nijako etnicky spätí s himalájskymi šerpami v Tibete. Zdôrazňuje, že v rámci Európy sú títo tatranskí chlapi poslední svojho druhu a mnohí z ich sú doslova nezlomní. Ich vekové rozpätie je od 17 do 79 rokov.

„Poslední európski šerpovia v Tatrách zdolávajú nebezpečné horské vrcholy až do výšky 2 250 metrov. Prudké stúpanie prekonávajú aj v zimnom teréne pomocou lyží a mačiek. Na mnohých miestach sa musia pridržiavať reťazí,“ píše BBC.

Horské chaty sú závislé na ich výkone. Nosiči ich zásobujú potravinami, palivom, posteľnou bielizňou a všetkým materiálom. Na chrbát si naložia náklad, ktorý môže vážiť aj sto kilogramov a pracujú v každom počasí. Aj Petráš spomína, ako raz v zime najprv premokol, a potom takmer zamrzol. Svoju prácu však miluje.

„Robiť nosiča v Tatrách nie je len práca, je to spôsob života. Skutočnému nosičovi na peniazoch nezáleží. Prvoradá je existencia v horách,“ cituje portál jeho slová.

Napriek tomu, že trávi celé dni na tatranských chodníkoch, priznáva sa, že rád chodí sám do hôr aj v noci. Takéto nočné tatranské túry má dokonca najradšej. „Je to ten najlepší duševný relax,“ dodáva.

Dôležité politické udalosti

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM