Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Úbožiaci, či hlupáci? Za svoj kúsok skončili v base

Je to neuveriteľný príbeh so zlým koncom. Aj samotní Američania sa pýtajú, či je fér, aby za ilegálne prekročenie hraníc dostala česko-slovenská dvojica tri mesiace väzenia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Úbožiaci, či hlupáci? Za svoj kúsok skončili v base
Zdroj: TASR

V Európskej únii v rámci Schengenského priestoru môžu ľudia prekračovať hranice ako sa im zachce a na colnice a hraničné kontroly si najmladšie ročníky už ani nepamätajú.

Na americkom kontinente však o takejto slobode môžu ľudia iba snívať. Strážená je aj hranica medzi USA a Kanadou, čo sú spriatelené krajiny so srdečnými vzťahmi podobne ako Česko a Slovensko. Ktovie, možno práve takáto mylná paralela poplietla dvoch kamarátov – Čecha a Slováka, aby urobili osudnú chybu.

Šialený kúsok

Viacero amerických portálov prinieslo informáciu o odsúdení dvoch Európanov za nelegálne prekročenie hraníc v blízkosti mestečka Waddington. “Rostilav Skalka (48) z Českej Republiky a Robert Bella (45) zo Slovenska boli odsúdení počas jednodňového súdu bez poroty za nelegálny vstup na územie USA,” píše americký portál North Country Now.

Muži si zostrojili provizórnu plť z nafukovačky a preplavili sa na nej cez hraničnú rieku St. Lawrence River.

Žiadny z portálov neuvádza, či ich zámerom bolo skutočne vstúpiť na americké územie, alebo len urobili hlúposť, na ktorú doplatili, keď ich voda odplavila na druhý breh.

Je to fér?

Dvaja kamaráti na čudnom plavidle priťahovali pozornosť a niekto z miestnych ľudí na nich upozornil pohraničiarov. „Hliadka stanice Ogdensburg dostala hlásenie o podozrivej činnosti na hraniciach. V zápätí našla dve osoby, ktoré boli vďaka promptnej reakcii ihneď zadržané,“ uviedol hovorca americkej pohraničnej polície.

Rostislav a Robert dostali od sudcu tri mesiace za mrežami a následnú deportáciu. Je to pomerne prísny trest v krajine, kde žije viac ako 11 miliónov ľudí bez oficiálnych dokumentov a sú viac-menej tolerovaní. Hillary Clintonová vo svojej prezidentskej kampani zdôrazňovala snahu pomôcť týmto ľuďom legalizovať ich pobyt v USA. Ide predovšetkým o Mexičanov a väčšina z nich žije na americkej pôde viac ako desať rokov.

Na tento paradox upozornil v diskusii pod článkom aj jeden čitateľ: “Čím sa títo ľudia (Čech so Slovákom) odlišujú od ostatných, ktorí tu žijú bez papierov? Nie sú rovnako ilegálni?”

Ďalší čitateľ mu hneď trefne odpovedal: “Títo dvaja nehovoria po španielsky…” Narážal tým na skutočnosť, že oficiálna španielsky hovoriaca populácia je už v USA natoľko vplyvná, že svojimi hlasmi čoraz viac ovplyvňuje výsledky volieb.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM