Peter Handzuš Rôzne

Svetový deň vody akcentuje výzvu - voda pre mestá

Voda pre mestá - odpoveď na výzvu miest je hlavná téma tohtoročného Svetového dňa vody pripadajúceho na 22. marca.

Prvýkrát v dejinách ľudstva žije väčšina obyvateľstva práve v mestských aglomeráciách, a to 3,3 miliardy ľudí. Pritom počet miest, prímestských častí či predmestí narastá. Preto cieľom Svetového dňa vody v roku 2011 je upriamiť pozornosť medzinárodnej verejnosti na dosahy rýchleho nárastu počtu miest, industrializácie, na neistoty plynúce z klimatických zmien, konfliktov, prírodných katastrof a najmä na dosahy na mestské vodovodné siete.

Cieľom Svetového dňa vody v tomto roku je mobilizovať aj podnietiť vlády, organizácie, spoločenstvá i jednotlivcov, aby reagovali na dôležitú výzvu – spravovanie sladkej vody, podčiarkuje na svojej stránke Organizácia Spojených národov (OSN).

Odborníci už niekoľko rokov konštatujú, že existuje síce dosť sladkej vody pre všetkých, lenže voda sa nedistribuuje v náležitej miere, neraz sa nespravuje primerane potrebám ľudí. Jestvujú už regióny sveta, v ktorých je kvalitná sladká voda k dispozícii len v obmedzenom množstve pre jej znečistenie odpadmi, priemyselnou činnosťou či poľnohospodárstvom. Aj klimatické zmeny údajne majú následky na zásobovanie mnohých oblastí sveta sladkou vodou.
Z dôvodu prístupu k vode v minulosti dochádzalo k násilným konfliktom medzi štátmi.

Špecialisti varujú, že dopyt po vode bude neustále narastať. Niektoré krajiny sa už teraz blížia k minimálnej hranici zásob vodných zdrojov. Nedostatok kvalitnej vody znamená chudobu, zdravotné následky či predčasnú smrť. Desatine chorôb na celom svete by sa dalo predchádzať lepším zásobovaním, očisťovaním, hygienou a dobrým spravovaním zdrojov vôd.

Slovensko sa už tradične pripája rôznymi podujatiami k Svetovému dňu vody. Aj v tomto roku Úrad verejného zdravotníctva avizoval, že bude poskytovať bezplatne orientačné laboratórne vyšetrenie vzoriek pitnej vody. Slovenský hydrometeorologický ústav pripravuje deň otvorených dverí, v pláne sú aktivity, diskusie, výstavy, ktoré organizujú krajské a okresné úrady životného prostredia. Aj pre vodárenské spoločnosti je 22. marec príležitosťou, aby viac hovorili o príprave, distribúcii, ochrane vody a potrebe hospodárne s ňou narábať.

Valné zhromaždenie OSN schválilo 22. decembra 1992 rezolúciu A/RES/47/193, ktorou OSN vyhlásila 22. marec za Svetový deň vody. Od roku 1993 si ho svet pripomína každý rok. Podľa rezolúcie Agenda 21 o zdrojoch sladkej vody majú jednotlivé štáty podľa svojich možností 22. marca organizovať prednášky, semináre, výstavy, okrúhle stoly, publikovať knihy a iné materiály s problematikou zachovania a rozvoja vodných zdrojov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM