Monika Gécziová Šport

Svetový unikát v Poprade: Dvaja nadšenci tu vybudovali najvyššiu lezeckú stenu na svete

Láska k lezeniu inšpirovala dvoch milovníkov tohto športu k vybudovaniu indoorovej lezeckej steny, ktorá sa aktuálne pýši titulom najvyššia na svete. Jej príbeh sa začal písať v niekdajšej popradskej panelárni a dnes ju navštevujú fanúšikovia lezenia z celého sveta.

Ilustračný obrázok k článku Svetový unikát v Poprade: Dvaja nadšenci tu vybudovali najvyššiu lezeckú stenu na svete
64
Galéria
Foto: Monika Gécziová

Keď zakladatelia lezeckej steny dva roky pred začiatkom projektu hľadali vhodné priestory na vytvorenie lezeckej steny v našom meste, možností mali množstvo. Keď však všetky postupne „padli“, podarilo sa im získať objekt spomínanej bývalej panelárne. „Budova bola určená na demoláciu, ale majitelia boli radi, že sa o ňu niekto postará. Mala obrovský potenciál a tak sme išli do toho aj napriek tomu, že nás tu čakalo toľko práce,“ vysvetľuje spoluzakladateľka lezeckej steny WoodRock Martina Adamcová, ktorá, podľa vlastných slov, mala k lezeniu vždy veľmi blízko i napriek tomu, že nelezie profesionálne.

Ďalšie plány do budúcnosti

Aby ale mohla lezecká stena v týchto priestoroch vôbec vzniknúť, bolo potrebné ich vypratať. „Keď sme sem prišli, bol tu strašný neporiadok. Bolo tu niekoľko tatroviek štrku a tiež ešte jedno silo, v ktorom bolo 16 ton cementu. Všetko sme to potrebovali dostať von,“ opisuje začiatky vzniku steny jej spoluzakladateľka s tým, že od chvíle, kedy do panelárne po prvýkrát prišli až do stavu ako-takého užívania, to trvalo presne desať mesiacov a celú rekonštrukciu si majitelia hradili z vlastného vrecka. „Investícia to nebola malá, ale vyhrnuli sme si rukávy a veľa peňazí sme dokázali ušetriť aj tým, že sme si veľa prác urobili sami,“ doplnila.

Dnes tu po výrobe panelov nezostala ani stopa. Namiesto toho tu nájdete približne 595 metrov štvorcových lezeckej plochy s možnosťou 13 metrového, 31 metrového i industriálneho lezenia, čiže lezenia po konštrukciách. K dispozícii sú aj dve ďalšie deväť metrové plošiny, kde možno liezť ako s lanom, tak i na bouldrovku, čiže bez lana. „Keď budeme mať dosť peňazí, chceli by sme urobiť ešte dve poschodia, aby tu z toho vznikol kompletný lezecký areál. Má to tu potenciál ďalej rásť a určite ešte máme ďalšie plány do budúcnosti,“ prezradila Martina.

Zdroj: Dnes24.sk

31 metrová stena je najvyššia na svete

Najvyššia stena, ktorá sa tu nachádza, má spomínaných 31 metrov a podľa možných i nemožných dostupných informácií, je najvyššou indoorovou, čiže vnútornou lezeckou stenou na svete. Lezenie na nej i na všetkých ostatných vo WoodRocku je, podľa slov spoluzakladateľky a inštruktorky lezenia, trošku technicky náročnejšie, ale nie ťažké a zvládne ho aj začiatočník.

„Moja dcéra má štyri roky a už pred rokom tu skúšala liezť. A musím povedať, že jej to celkom išlo,“ usmieva sa hrdá mamina a dodáva, že trikrát do týždňa, a to v pondelok, stredu a v piatok tu trénuje deti od 9 do 15 rokov. „Chodia si sem zaliezť, zatrénovať. Už vedia robiť uzlíky, istiť sa a poznajú i prácu s lanom. Sú skutočne šikovné,“ chváli svojich zverencov s tým, že pre verejnosť je stena otvorená a k dispozícii každý deň od 17:00 do 21:00. Pre úplných začiatočníkov sú k dispozícii aj dvaja certifikovaní inštruktori, organizujú sa tu tiež individuálne kurzy či teambuildingy. A nechýba tu ani kondičný tréner. Po tréningu, prípadne i miesto neho, je tu možnosť tiež oddýchnuť si a občerstviť sa v krásnej útulnej športovo-historicky zariadenej kaviarni.

„Kedysi bolo lezenie skôr komunitným športom, dnes je veľmi populárne a rozšírené medzi širokou verejnosťou. Už si chodia zaliezť aj manažéri v košeliach. Veľmi veľa ľudí totiž prišlo na to, že lezenie je najkomplexnejší pohyb. Máme tu dokonca šesť ľudí, ktorých sem pre problémy s chrbticou poslal lekár,“ hovorí Martina a dodáva, že k nim, okrem ľudí z blízkeho i vzdialeného okolia chodia liezť i turisti zo zahraničia. A tak si už na popradskej lezeckej stene, podľa jej slov, zaliezli aj Nemci, Francúzi, Afričania, Austrálčania, Izraelčania, Američania, či Kanaďania, Česi, Rakúšania, Maďari, Íri a pravidelnými návštevníkmi sú aj Poliaci.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM