Správy

Ocitla sa u nás veľká hviezda: Do Popradu priletel svetoznámy autor Jo Nesbo

Medzinárodne úspešný spisovateľ, jeden z najpredávanejších a najoceňovanejších detektívnych autorov súčasnosti Jo Nesbo priletel do Popradu a zavítal do Vysokých Tatier. Pobudne tam dva dni, počas ktorých bude, ako vášnivý horolezec, zliezať naše hory.

Ilustračný obrázok k článku Ocitla sa u nás veľká hviezda: Do Popradu priletel svetoznámy autor Jo Nesbo
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku je prvýkrát. Do Bratislavy prichádzal s tým, že o krajine v srdci Európy už čosi vedel. Spájal si ju najmä s futbalom ešte z čias Československa. Hviezdny nórsky spisovateľ kriminálok Jo Nesbo má teraz niekoľko dní na to, aby Slovensko spoznal o čosi lepšie. Priletel preto do Tatier.

Práve kopce a zeleň Nesboa po príchode na Slovensko prekvapili. „Než som prišiel na Slovensko, vedel som viac vecí, ale najsilnejší dojem ešte z detstva som mal z kartičiek futbalových tímov, ktoré človek dostával, keď si kúpil žuvačky. Deti si ich zbierali. Ja som mal na stene logo futbalového tímu z Bratislavy. A to bol od detstva môj jediný kontakt so Slovenskom. Keď som prišiel, bol som prekvapený, aké je to tu kopcovité, aká zelená krajina to je. To ma prekvapilo,“ opísal svoje dojmy zo Slovenska. 

Nesbo teraz strávi najbližšie dva dni v Tatrách. Má totiž rád horolezectvo a keď sa mu naskytla možnosť loziť po slovenských horách, rád ju využije. „V Tatrách budem dva dni loziť. Vyzerajú úžasne,“ uviedol.

S lezením začal preto, lebo sa bál výšok. Tvrdí, že naň nemá talent, no úplne mu prepadol. „Bol to pokus o vnútornú komunikáciu s vlastným ja. Úplne som mu prepadol. Lezenie je pre mňa ako droga,“ vyznal sa Nesbo. Loziť chodí s ľuďmi, ktorí sú podľa neho oveľa lepší lezci ako on. „A často mi pripomínajú, keď začínam mať pocit, že už som príliš sebavedomý, že nemám zas taký talent,“ dodal s úsmevom. 

Po dvoch dňoch v Tatrách Nesbo odletí v piatok z popradského letiska do Maďarska, kde sa takisto chystá aj na hory.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM