Katarína Reiterová Rôzne

Sviatok všetkých svätých a Dušičky. Prečítajte si príbeh ich vzniku...

V prvý novembrový deň si pripomíname Sviatok všetkých svätých. Druhého novembra zase deň Pamiatky zosnulých. Ten je tiež ľudovo nazývaný Dušičky. Tieto dni sú charakteristické spomienkami na tých, čo už nie sú medzi nami, návštevami cintorínov, zapaľovaním sviečok na hroboch a zdobením čečinou.

Ilustračný obrázok k článku Sviatok všetkých svätých a Dušičky. Prečítajte si príbeh ich vzniku...
Zdroj: Webnoviny.sk

Korene Sviatku všetkých svätých siahajú až do 4. storočia. Vo Východnej cirkvi sa už od tohto storočia slávila spomienka na všetkých tých, ktorí položili svoj život za vieru. V Západnej cirkvi sa datuje vznik spomienky na všetkých svätých na začiatok 7. storočia. Sviatok všetkých svätých prvýkrát oslávili v Ríme dňa 13. mája 609. V tento deň sa slávila posviacka bývalého pohanského chrámu Panteónu, ktorý bol postavený v roku 25 pred Kristom a pohania ho zasvätili všetkým bohom.

Zasvätenie pohanského chrámu Panne Márii

Pápež Bonifác IV. prebral od cisára Fokasa tento pohanský chrám všetkých bohov – Pantheo a nariadil, aby z neho vyhádzali všetky pohanské modly. Zasvätil ho Panne Márii a všetkým svätým, a premenil ho na kresťanský chrám. Deň pred posviackou dal doviezť na osemnástich nádherne vyzdobených vozoch do chrámu množstvo relikvií svätých mučeníkov a dal ich uložiť do skriniek, ktoré tam boli na tento účel pripravené. Zároveň nariadil, aby sa v tento výnimočný deň posviacky konala slávnosť Všetkých svätých.

Neskôr pápež Gregor III. (731–744) zmenil slávenie Všetkých svätých zo dňa 13. mája na deň 1. novembra. V tento deň v Bazilike sv. Petra slávnostne posvätil kaplnku k úcte všetkých svätých, pretože je mnoho svätých, ktorí počas roka nemajú svoj sviatok. Pápež Gregor IV. o 100 rokov neskôr rozšíril tento sviatok na celú cirkev a odvtedy sa každoročne slávi po celom svete.

Pamiatka zosnulých od roku 998

Na sviatok všetkých svätých nadväzuje deň Pamiatky na všetkých verných zosnulých – Dušičky. V roku 998 opát Odilo v benediktínskom kláštore Cluny zaviedol tradíciu 1. novembra večer vyzváňať a spievať žalmy za mŕtvych a na druhý deň slúžiť veľkú zádušnú omšu. Vplyvom clunyjských mníchov sa táto spomienka počas 11. storočia veľmi rozšírila. V Ríme ju prijali v 14. storočí.

Počas obidvoch sviatkov 1. a 2. novembra nielen veriaci, ale i ostatní obyvatelia na Slovensku navštevujú hroby svojich blízkych, zdobia ich kvetmi a zapaľujú sviečky. V týchto sviatočných dňoch sa konajú v kostoloch i na cintorínoch omše a modlitbové stretnutia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM