Pavol Krupka Rôzne

Svoj krvný tlak si budete môcť skontrolovať aj v Poprade

Srdcovo-cievne ochorenia si na Slovensku ročne vyžiadajú 28.000 životov. Napriek tomu, že úmrtnosť mierne poklesla, jej čísla sú stále vysoké. Riešením je prevencia hypertenzie, ktorú podporí aj marcové edukačné podujatie v slovenských mestách, vrátane Popradu.

Ilustračný obrázok k článku Svoj krvný tlak si budete môcť skontrolovať aj v Poprade
Zdroj: Dnes24.sk

„Pre úspešnosť liečby hypertenzie, ale aj ostatných závažných kardiovaskulárnych rizikových faktorov, je mimoriadne dôležité vzdelávanie obyvateľstva,“ povedal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kardiológiu Gabriel Kamenský.Neliečená hypertenzia je pritom jednou z hlavných príčin kardiovaskulárnych chorôb. Aj preto sú marcová edukačná kampaň v rámci posledného roka Národného programu prevencie ochorení srdca a ciev a následné podujatia venované najmä rizikám vysokého krvného tlaku. Ako upozornil Kamenský, 80 percent populácie má aspoň jeden rizikový faktor vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

V rámci osvetových aktivít sa 7. apríla uskutoční Deň srdca a marec je mesiacom venovaným srdcovým témam. Slovenská nadácia srdca v spolupráci s Kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku pripravila množstvo edukačných podujatí. Záujemcovia sa opäť budú môcť nechať bezplatne vyšetriť odborníkmi na viacerých miestach. „Ak sa vysoký krvný tlak nelieči, vedie napríklad k infarktu myokardu, srdcovému zlyhaniu alebo mozgovej porážke,“ upozornil na dôležitosť poznania vlastného zdravotného stavu predseda správnej rady Slovenskej nadácie srdca Ján Murín.

Meracie miesta budú 15. marca zriadené v nákupných a biznis centrách vo Zvolene, v Bratislave, Michalovciach, Nových Zámkoch, Poprade, Leviciach, Dunajskej Strede a Liptovskom Mikuláši. Návštevníkom tam budú k dispozícii odborné zdravotnícke tímy. Záujemcovia si môžu nechať odmerať tlak krvi, EKG, hladinu cholesterolu a skonzultovať svoj zdravotný stav s lekármi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM