Pavol Krupka Kultúra

Szidi Tobias & Band priniesli do Popradu skutočné umenie a vytvorili neopakovateľnú atmosféru

V sobotný večer sa Popradčania stretli s dobrou hudbou a s pozoruhodnou osobnosťou slovenskej hudby. V Dome kultúry vystúpila herečka a speváčka Szidi Tobias, ktorá si so sebou doniesla okrem kvalitných nových i starších piesní aj skvelých hudobníkov.

Ilustračný obrázok k článku Szidi Tobias & Band priniesli do Popradu skutočné umenie a vytvorili neopakovateľnú atmosféru
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Piesne Szidi Tobias si snáď viac ako iné vyžadujú pozorné počúvanie. Neobsahujú žiadne banálne posolstvá, akých je okolo nás neúrekom a ktoré nás nestoja viac času, ako tú chvíľku, keď ich počujeme. Samy nás nabádajú k tomu, aby sme si ich vypočuli minimálne ešte raz. Viacerí poslucháči popradského koncertu prišli práve preto, aby zažili tú x-tú reprízu myšlienok a pocitov, ktoré prijímajú pri počúvaní jej hudby z nahrávok. Tým skôr, že možností stretnúť sa s nimi naživo nebýva veľa. Napríklad v Poprade táto herečka a speváčka vystupovala naposledy pred desiatimi rokmi.

V predchádzajúcich riadkoch sme mali na mysli predovšetkým textovú stránku piesní Szidi Tobias. Tie však na nás pôsobia aj iným spôsobom. Originálne melódie, aranžmány pre skvelú kapelu, neopakovateľný hlas a precítený prejav akoby samy stačili na to, že sa ponoríme do úplne iných sfér života. A vtedy je jedno, či Szidi spieva po slovensky, po česky či po maďarsky. Tomu zodpovedala aj atmosféra popradského koncertu, ktorú vypĺňalo vzájomné porozumenie medzi umelcom a poslucháčmi. Na máloktorej tvári sa po jeho skončení zračilo niečo iné ako spokojnosť. A to isté vyjadrila mimo pódia aj sama speváčka.

Na záver ešte spomenieme mená členov Szidinho bandu a autorov piesní: Milan Vyskočáni – klávesy, gitara, Richard Šimurka – saxofón, flauta, Marcel Buntaj – bicie, Andrej Gál – violončelo, Milan Osadský – akordeón. Hudba: Milan Vyskočáni. Texty: Peter Lipovský, Michal Horáček, Milan Lasica.

V rozhovore sa nám Szidi Tobias zverila predovšetkým so svojimi umeleckými plánmi, najmä v súvislosti s pripravovaným šiestym CD nosičom. Spomenula aj to, že v Poprade často hrávala basketbal…

Szidi Tobias & band priniesli do Popradu skutočné umenie
14
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Szidi Tobias & band priniesli do Popradu skutočné umenie
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM