Monika Vengrínová Rôzne

Tabuľu Jána Pavla II. v Poprade nájdete už v lete: Vytvorí ju jeden z najvýraznejších umelcov regiónu

Pamätnú tabuľu, ktorá pripomenie návštevu pápeža Jána Pavla II. v Poprade spred 20 rokov, vytvorí známy akademický sochár Štefan Hudzík. Rozhodla o tom odborná komisia, ktorá návrh laureáta viacerých ocenení vybrala spomedzi 4 autorov. Slávnostne odhalená bude počas Národného stretnutia mládeže.

Ilustračný obrázok k článku Tabuľu Jána Pavla II. v Poprade nájdete už v lete: Vytvorí ju jeden z najvýraznejších umelcov regiónu
Zdroj: Dnes24.sk

Na pamätnej tabuli bude výzva „Nebojte sa!“, s ktorou sa pápež poľského pôvodu veľakrát obracal na ľudí. Zároveň na nej bude nápis „Svätý Ján Pavol II., pápež 1978–2005“ a spomienka na to, že vznikla pri príležitosti výročia návštevy mesta Poprad („20. výročie návštevy mesta Poprad“). Slávnostný akt odhalenia sa uskutoční počas Národného stretnutia mládeže P15, ktoré sa uskutoční na prelome júla a augusta. Myšlienka osadiť tabuľu vznikla u bývalého vedenia mesta s vtedajším primátorom Antonom Dankom. Nové vedenie, ktoré na rokovaní s tímom P15 zastupoval primátor Jozef Švagerko, po svojom nástupe potvrdilo záväzok osadiť ju a zabezpečilo všetky potrebné kroky, aby k tejto udalosti mohlo dôjsť počas letného celonárodného podujatia.

Tabuľa sa odlieva do bronzu v Kremnici

Výzvu na predkladanie ponúk zverejnilo mesto v marci, do polovice apríla mu predložili grafický návrh a cenovú ponuku štyria umelci. "Po posúdení všetkých grafických a cenových návrhov bol ako víťazný vybratý návrh sochára Štefana Hudzika. Pri výbere sme zohľadnili aj pripomienky obdarovaného, pretože pamätná tabuľa bude umiestnená na budove Konkatedrály Sedembolestnej Panny Márie,“ hovorí primátor mesta Poprad Jozef Švagerko.

Tabuľa vo finálnej podobe by mala byť podľa jeho slov dodaná do 30. júna 2015. V súčasnosti ju jej autor dal odliať do bronzu v Kremnici. „Mojím cieľom bolo vdýchnuť do bronzu kus života a odkaz, ktorý nám svätý otec zanechal – aby sme sa nebáli žiť pre druhých, aby sme sa tešili a radovali zo života. Nech nás naplní jeho svedectvo, ktoré chcel priniesť všetkým ľuďom,“ dodáva akademický sochár Štefan Hudzík.

Pápež Ján Pavol II. navštívil Poprad, Levoču i Vysoké Tatry

Pamätná tabuľa predstavuje druhé vzdanie pocty zosnulému pápežovi, ktorého vlani vyhlásili za svätého. Radnica už pred siedmimi rokmi pomenovala po ňom nábrežie, ktoré dovtedy nieslo názov Popradské nábrežie. Národné stretnutie mládeže P15, počas ktorého bude tabuľa odhalená, je úzko spojená s Jánom Pavlom II. Na P15 sa začne oficiálna príprava na 31. svetové dni mládeže, ktoré sa uskutočnia budúci rok v Krakove. Práve Ján Pavol II. bol pred tridsiatimi rokmi ich iniciátorom. V roku 1995 vtedajší pápež navštívil nielen Poprad, ale aj Levoču. Oddychoval pri Sliezskom dome a odlietal z letiska Poprad.

Sochár Štefan Hudzík, ktorý vlani oslávil 60 rokov, žije a tvorí v Spišskom Štiavniku. Patrí k najvýznamnejším umelcom, ktorí ostali žiť a pracovať v regióne. Už 20 rokov vyučuje dizajn a tvarovanie dreva v Spišskej Novej Vsi. Študoval rezbárstvo na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave a figurálne sochárstvo na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Je nositeľom Ceny slovenského fondu výtvarných umení, Ceny Martina Benku a laureátom ceny Konferencie biskupov Slovenska Fra Angelico. Medzi jeho najznámejšie diela patria sochy v nadživotnej veľkosti – Cyrila a Metoda v Spišskom Štiavniku, sv. Michala v Spišskom Bystrom, sv. Jozefa – robotníka vo Svite, blahoslavenej sr. Zdenky Schelingovej v Krivej na Orave a Jána Pavla II. v Oravskej Polhore. Okrem sakrálnej témy sa venuje aj iným témam, ako aj medailérstvu.

foto: Mesto Poprad

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM