Monika Vengrínová Rôzne

Tadeáš (11) trpí svalovou dystrofiou, jeho kresby ale žnú prestížne ceny: Človeka až dojíma, čo dokáže ľavačkou!

Tadeáš Wagner má jedenásť rokov a trpí svalovou dystrofiou. Napriek tomu od svojich piatich rokov kreslí ľavou rukou krásne obrázky.

Ilustračný obrázok k článku Tadeáš (11) trpí svalovou dystrofiou, jeho kresby ale žnú prestížne ceny: Človeka až dojíma, čo dokáže ľavačkou!
Zdroj: Dnes24.sk

Tadeáš zo Spišského Hrhova kreslí ľavou rukou od svojich piatich rokov. Dominantným prvkom jeho kresieb sú domy, budovy, rušné ulice s autami, celé mestá, ale aj štátne vlajky krajín, ktorým ostáva verný pri každej kresbe. Miniatúrnym zobrazením, ktoré sa opakuje na všetkých kresbách, Tadeáš prenáša svet, ktorý vidí, na papier. Pri kreslení používa špeciálne modré a čierne pero, pri štátnych vlajkách aj perá farebné.

„Tadeáš má za sebou prvé výtvarné úspechy a prvé výstavy. V minulom roku získali jeho kresby vzácne ocenenia na prestížnych súťažiach vyhlásených Medzinárodnou železničnou úniou UIC a Spoločenstvom európskych železníc a infraštruktúrnych spoločností CER. Začiatkom roka získala ocenenie jeho kresba na tému Bezpečnosť na železničných priecestiach, pričom do súťaže prišlo vyše 600 kresieb od detí z celého sveta. V závere roka, v celoeurópskej súťaži, spomedzi 144 kresieb uspela Tadeášova kresba na tému Vianoce a železnice,“ uviedla Štefánia Petreková, vedúca Múzea špeciálneho školstva v Levoči, kde sa bude konať predajná výstava Tadeášových diel.

Výstava s názvom „Benefícium pre Tadeáša“ zachytáva výtvarné prvotiny chlapca – Vodný svet, Horáreň, Obec Vlčko, Husľový kľúč, Moje najlepšie kúpele a ďalšie. Sprístupnená bude od 15. do 30. októbra 2015. Finančný výťažok z výstavy bude použitý na uspôsobenie auta, ktorým bude možné prepravovať Tadeáša a jeho elektrický invalidný vozík.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM