Správy

Ťahá vás to do hôr? Radšej si to rozmyslite, v Tatrách hrozia lavíny

Vo Vysokých a Západných Tatrách je aktuálne zvýšená lavínová hrozba. Očakáva sa tiež silný vietor a pokračujúce sneženie.

Ilustračný obrázok k článku Ťahá vás to do hôr? Radšej si to rozmyslite, v Tatrách hrozia lavíny
Zdroj: Dnes24.sk

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice aktuálne prevláda vo Vysokých a Západných Tatrách. V stredu o tom informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Nový vetrom previaty sneh spôsobuje vo Vysokých a Západných Tatrách zvyšovanie veľmi lokálnej lavínovej hrozby. „Viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. V týchto miestach je nový sneh sfúkaný do dosiek a vankúšov. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch,“ upozornil Sedlák.

Ráno prevládalo na horách oblačné počasie so snežením vo všetkých polohách. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 15 na vrcholoch do mínus šesť stupňov Celzia v stredných polohách. Fúkal silný severozápadný vietor s rýchlosťou na hrebeňoch v nárazoch do 100 kilometrov za hodinu. Počas dňa očakáva HZS silný vietor a sneženie.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM