Správy

Tatra Summit na FOTKÁCH: Európski lídri diskutujú o viacerých témach

Štrbské Pleso je dejiskom dôležitej európskej diskusie. Na Globsec Tatra Summit vystúpi počas troch dní 30 rečníkov.

Ilustračný obrázok k článku Tatra Summit na FOTKÁCH: Európski lídri diskutujú o viacerých témach
7
Galéria
Zdroj: TASR

Európska investičná banka (EIB) chce investovať najmä do projektov, ktoré budú klimaticky priaznivé. Cieľom je pomôcť celkovo znížiť energetickú záťaž v ekonomike. Viceprezident EIB Vazil Hudák to uviedol v piatok počas Globsec Tatra Summitu 2019 na Štrbskom Plese s tým, že EIB plánuje navýšiť úroveň financovania na klimatické ciele.

EIB je podľa jeho slov veľmi aktívna aj v oblasti energetiky a financovania v súvislosti s problematikou klímy. Negatívne dosahy klimatickej zmeny sú podľa neho viditeľné globálne a aj preto sa EIB transformuje na „klimatickú banku“. „Znamená to posilňovanie financovania projektov, ktoré by podporovali klimatické ciele Európskej únie (EÚ),“ poznamenal Hudák s tým, že pre EIB to v najbližších desiatich rokoch znamená zvyšovanie investícií.

EIB je podľa neho pripravená zvýšiť úroveň financovania na klimatické ciele zo súčasných 30 % na 50 % celkového financovania. „Tiež sa chceme uistiť, že všetky budúce projekty financované EIB budú v súlade s požiadavkami Parížskej dohody,“ podotkol Hudák.

Chceme investovať hlavne do projektov, ktoré by boli tzv. čisté a klimaticky priaznivé projekty. Hovoríme jednak o posune z hľadiska energetického mixu smerom k obnoviteľným zdrojom, hovoríme tiež o znížení energetickej záťaže,“ skonštatoval. Ako dodal, týka sa to napríklad zvýšenia energetickej efektívnosti pre vládne budovy.

Zároveň priblížil, že v piatok sa uskutočnila diskusia na túto tému aj s predstaviteľmi vlád strednej a východnej Európy, ale aj s lídrami energetických podnikov. Hovorilo sa tiež o brexite, najmä z hľadiska európskeho rozpočtu. Veľká časť financovania aj na projekty v súvislosti s energetikou a obnoviteľnými zdrojmi je podľa Hudáka práve aj z európskych peňazí. „Samozrejme, že budúci európsky rozpočet bude ovplyvnený brexitom. Odchod Veľkej Británie znamená zníženie celkového rozsahu na sedem rokov približne o 30 miliárd eur, čo je, samozrejme, veľká časť,“ zdôraznil s tým, že odchod Británie napriek tomu nebude mať negatívny dosah na rating EIB.

Globsec Tatra Summit vo Vysokých Tatrách
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM