Martin Sýkora Rôzne

Tatranci do práce na bicykli: Zatiaľ sú v tabuľke na prvom mieste!

Vymeniť auto za bicykel cestou do práce je hlavnou myšlienkou celoslovenskej májovej súťaže. Zapojili sa aj Tatranci, ktorí priebežne vedú tabuľku slovenských miest.

Ilustračný obrázok k článku Tatranci do práce na bicykli: Zatiaľ sú v tabuľke na prvom mieste!
3
Galéria
Foto: Martin Sýkora

V máji aj mínusové teploty

Vo Vysokých Tatrách sa do súťaže Do práce na bicykli zapojil aj magistrát a jeho zamestnanci. Zápolia s ostatnými slovenskými mestami na diaľku už po 4. krát. „Najprv to organizoval Mišo Ovšonka a potom zlomili aj mňa, aby som sa pridal. Miško ochorel a zostalo to na mne,“ povedal Tibor Kilian, ktorý dochádza dennodenne do práce z Popradu. „Chodím z Popradu cez Svit, Mengusovce, Vyšné Hágy a na Štrbské pleso, čo si však nezapisujem, lebo by to nebolo fair. Takže po ceste do práce mám jednorázovo 700 nastúpaných metrov,“ dodal mestský informatik, ktorý časovanie súťaže na máj nevidí ako najšťastnejšie. „Tento rok som začal 1. apríla a uvidíme dokedy – kým nepríde zima. V minulom roku som šliapal ešte v novembri. Ideálne pre Vysoké Tatry by bolo v rámci súťaže organizovať ju až v júni. Niekedy sú po trase mínusové teploty aj v máji,“ vysvetlil Kilian.

Foto: Martin Sýkora

Vysoké Tatry zatiaľ na prvom mieste

Tatranci mali a majú k športu veľmi blízko.„Bicyklo­vanie je veľmi zdravé a v našom krásnom meste to platí dvojnásobne. Rozhodol som sa, že pôjdem príkladom a keď mi to povinnosti dovolia, rád sa odveziem aj priveziem na bicykli,“ skonštatoval primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, ktorý s osedlaním dvojkolesového tátoša najmenší problém. Vysoké Tatry prihlásili do súťaže 7 tímov, v ktorých pravidelne cestou do práce a z práce šliape 21 jednotlivcov – zatiaľ veľmi úspešne.

„Zatiaľ máme z celého Slovenska na počet jazdiacich ľudí najviac kilometrov,“ uviedol Kilian.

Štatistiky hovoria jasnou rečou. V súčasnosti Tatranci vytvorili priemer 330,83 km na účastníka, čo je najviac zo všetkých zúčastnených slovenských miest. Mestský úradník má okrem víťazstva v súťaži aj osobný cieľ. „Celkovo by som chcel najazdiť 10 000 km, ako minulý rok. Zatiaľ sa mi darí. Už teraz som v porovnaní s rokom 2017 tisícku v pluse,“ povedal Kilian. O víťazovi súťaže sa verejnosť dozvie v júni, kedy budú spočítané všetky najazdené pracovné kilometre.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM