Peter Handzuš Správy

Tatrancov čaká zlatý týždeň. Lietadiel s Ukrajincami však bude menej

Na popradské letisko prileteli prvé dva charterové lety z Ukrajiny. V Tatrách sa začne zlatý týždeň, keď tam rusky hovoriaci turisti oslavujú pravoslávne sviatky. Dohromady by počas tejto zimnej sezóny malo do Popradu priletieť 12 až 14 charterových letov.

Ilustračný obrázok k článku Tatrancov čaká zlatý týždeň. Lietadiel s Ukrajincami však bude menej
Zdroj: TASR

„Tento rok bude menej charterových letov, príde však viac turistov ako minulý rok, pretože väčšia časť z nich prichádza autami a autobusmi. Veľká časť turistov sa však chystá prísť na budúci rok, avšak čakajú na vyriešenie troch otázok, a to zjednodušenie vízovej povinnosti, otázky štátnej podpory letectva na Slovensku a tiež zníženie DPH na turistické služby,“ zdôraznil pre médiá Mark Blitštein, šéf cestovnej kancelárie Pilgrimtour, ktorá na Slovensko dováža hostí z krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

Z letiska rovno do Nízkych Tatier

Podľa neho väčšia časť Rusov a Ukrajincov pôjde z Popradu priamo do Nízkych Tatier, a to vďaka vylepšenej infraštruktúre. „Počítame s tým, že počas zimy príde do Tatier 10.000 až 15.000 turistov, ktorí budú ubytovaní v hoteloch, čo je ale úplne zanedbateľná čiastka oproti tomu, čo príde do Rakúska a Talianska. My sme však radi za všetkých, ktorí sem prídu,“ konštatoval Blitštein.

Podľa neho v minulosti 50 % návštevníkov šlo do Vysokých Tatier a 50 % do Nízkych Tatier. Vlani ich ostalo Vo Vysokých Tatrách už len asi 20 %. Blitštein predpokladá, že tento rok to bude ešte menej. „Je trend zmeny štruktúry prichádzajúcich hostí. Prichádza menej a menej dovolenkárov, naopak, viac prichádza lyžiarov, tým pádom záujem o Nízke Tatry je stále väčší,“ zdôvodnil Blitštein.

Najbohatší Rusi na Slovensko nechodia

Rusky hovoriaci turisti sa do Tatier radi vracajú, podľa Blitšteina by ich však mohlo prísť aj viac. „Väčšia časť ľudí z Ruska a Ukrajiny chodí s obrovskými batohmi peňazí do Francúzska a Švajčiarska, s menšími batohmi a kufríkmi idú do Talianska, s ešte menšími kufríkmi do Rakúska a s malými peňaženkami chodia sem na Slovensko,“ upozornil Blitštein.

V minulom roku pristálo na popradskom letisku 16 charterových letov. „V rámci sezóny 2012 a 2013 plánujeme prijať 12 až 14 charterových letov z Ruska a Ukrajiny, počet pasažierov sa bude pohybovať na úrovni 1400 až 1500, čo je oproti minulému roku viac,“ uviedla riaditeľka Letiska Poprad – Tatry Ivana Herkeľová. Podľa nej prílet ruských a ukrajinských turistov znamená prínos pre ekonomiku regiónu i celého štátu. Títo návštevníci tu totiž minú v priemere 700 eur na osobu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM