Peter Handzuš Kultúra

Tatranská galéria pripravila výstavu Dimenzie Jozefa Kornucika

Tatranská galéria v Poprade prinesie výstavu pod názvom Dimenzie Jozefa Kornucika. Kurátorka výstavy Anna Ondrušeková informovala, že vernisáž je naplánovaná na 9. septembra a milovníci umenia ju budú môcť v priestoroch starej elektrárne vidieť až do

„Jozef Kornucik je maliar, umelec dnes takmer neznámy a stále zahalený do rúška tajomstva. Je to aj preto, že sám sa vo veku 39 rokov doslova stratil. Patrí mu dôležité miesto vo vynikajúcej generácii Matejkových žiakov, ide o maliara, ktorý posunul slovenské výtvarné myslenie smerom k monumentalite a smerom k expresívnej i geometrickej abstrakcii,“ konštatovala Ondrušeková. V rámci výstavy pripravila TG aj katalóg a memoriálny seminár o Kornucikovi, ktorý sa uskutoční 27. októbra.

„Chceme znovu pripomenúť tvorbu umelca, ktorý výrazne zasiahol do diania na našej výtvarnej scéne,“ zdôvodnila Ondrušeková. Výstava bude pozostávať zo 150 diel zo súkromného majetku z rodinnej zbierky a z depozitu Východoslovenskej galérie v Košiciach. Mnohé z nich budú vystavené prvýkrát. Kornucik dosiahol počas štúdia Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave významné úspechy a ocenenia. Okrem iného reprezentoval slovenskú časť tvorby na 33. Bienále výtvarného umenia v Benátkach v roku 1966 s vlastnou školskou prácou gobelínom Dedinská matka.

„Vo svojej tvorbe uplatnil výrazné jednoznačné kontúry, veľké farebné plochy, figurálnu skratku a racionalitu kompozície. Od počiatku inklinoval k veľkorozmerným plátnam a tematicky sa viazal k ľudovým tradíciám,“ priblížila autorovu tvorbu Ondrušeková. V druhej polovici 60. rokov minulého storočia vytvoril celý rad veľkých geometrií. Ide o novú dimenziu jeho tvorby, ktorá je podľa Ondrušekovej výnimočnou nielen svojou monumentalitou, ale aj skrytou expresivitou. Pri maľovaní týchto obrazov použil techniku striekania farby pištoľou.

Okolo roku 1967 vytvoril Kornucik cyklus kresieb s uhľom na papieri pod názvom Záznamy 1 – 60 a približne v roku 1973 sa začal zaoberať krajinomaľbou. „Jeho tvorba, ako aj život zostali neukončené, prerušené. Touto výstavou splácame dlh jednému z najtalentova­nejších osobností slovenského výtvarného umenia 60. a 70. rokov 20. storočia,“ uzavrela Ondrušeková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM