Peter Handzuš Kultúra

Tatranská galéria pripravila výstavu litografických listov K. Ľ. Libaya

Tatranská galéria v Poprade v spolupráci so Stredoslovenskou galériou v Banskej Bystrici pripravila výstavu diel Karola Ľudovíta Libaya. Ide o súbor litografických listov zo zbierky grafického umenia alebo veduty z cestopisného albumu Aegypten, Reis

„Album bol vydaný v roku 1857 a bol vytvorený podľa pôvodných kresbových záznamov vedutistu Karola Ľudovíta Libaya. Ten sa v sprievode mecéna grófa Josepha Braunnera a orientalistu Alfreda von Kremena zúčastnil študijnej výpravy po trase Nílskeho údolia, od Alexandrie až po katarakty v oblasti Núbie,“ priblížila kurátorka výstavy Katarína Baraníková. V kompletnom vydaní album obsahoval 60 kolorovaných litografických listov, doplnený bol o mapy trás a sprievodný text Kremera s podpismi uvádzajúcimi jednotlivé výjavy. „Bohatý obrazový dokument mapoval prírodné, civilizačné a kultúrne špecifiká exotickej krajiny,“ doplnila Baraníková.

Výstava v starej popradskej elektrárni ponúka oddnes do 8. novembra 15 obrazových listov z albumu v rozmanitom zastúpení z kompletného radu zaznamenaných krajinných lokalít a pohľadových motívov. „Grafické listy zachytávajú scenérie nílskych brehov, pohľady na monumenty dávnej civilizácie, ako aj dobové mestské interiéry a charakter miestneho obyvateľstva feláhov,“ vysvetľuje kurátorka výstavy.

Snahy vedutistov smerovali k vierohodnejšiemu a objektívnejšiemu zachyteniu charakteru krajiny ako dokumentu pozorovaného okolitého sveta. „Za lákavými námetmi a atraktívnymi pohľadmi sa vydávali na študijné, niekedy objavné cesty v sprievodoch zámožnejších mecénov v úlohe akýchsi výtvarných reportérov,“ objasnila Baraníková.

Pre Libaya znamenala cesta do Egypta veľmi významnú príležitosť, pretože práce vedutistov sa posudzovali nielen ako kresliarske diela, ale aj na úrovni významných topografických dokumentov tej doby. Tie sa potom mohli vo forme albumov či knižných vydaní šíriť ďalej na vzdelávacie účely. Album prezentovaný v Poprade patrí k významným prácam svojho druhu. Okrem iného za ňu Libay dostal aj Humboldtovu cenu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM