Peter Handzuš Kultúra

Tatranská galéria sa venuje seniorom. Prebieha tam Letná akadémia Silver

Tatranská galéria v Poprade sa vďaka mimoriadne úspešnému minuloročnému projektu Letnej akadémie Silver, zameranej na kreativitu a rôzne umelecké disciplíny, rozhodla zorganizovať podujatie podobného charakteru aj tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Tatranská galéria sa venuje seniorom. Prebieha tam Letná akadémia Silver
Zdroj: TASR

Jeho cieľom je osloviť a prostredníctvom umenia aktívne zapojiť do spoločenského života seniorov a ľudí zdravotne znevýhodnených. Informovala o tom historička Tatranskej galérie Gabriela Chebeňová.

Projekt je realizovaný v priestoroch Tatranskej galérie počas tohto týždňa, až do nedele 8. septembra. „Dnes sa s lektorom Petrom Trembáčom venujeme maľbe, technike akryl, tempera, olej, pričom témou je exotika,“ doplnila Chebeňová. Účasť na tohtoročnej akadémii Silver je podľa nej o niečo vyššia ako minulý rok, na dnešný workshop prišlo takmer 20 ľudí, ale nie iba v dôchodkovom veku.

Spoznajú rôzne techniky

Pod vedením odborných lektorov pripravila Tatranská galéria pre všetkých záujemcov o výtvarné umenie bohatý program, ktorý pozostáva z teoretickej i praktickej časti. Podujatie ponúka účastníkom viacero umeleckých aktivít, počas ktorých sa venujú rozličným výtvarným disciplínam, technikám, či materiálom. „Seniori a ľudia so zdravotným znevýhodnením, pre ktorých je projekt primárne určený, ale tiež všetci záujemcovia sa počas jednotlivých tvorivých dielní zoznámia s keramikou, maľbou, kresbou, či prácou s textilom,“ doplnila Chebeňová.

V nedeľu bude výstava

V nedeľu sa uskutoční záverečné stretnutie s lektormi doplnené o výstavu prác zúčastnených aktérov. Na dielne sa môžu prihlásiť záujemcovia prostredníctvom emailu sekretariátu Tatranskej galérie, účastnícky poplatok na každý z workshopov je symbolické euro. „V piatok 6. septembra bude letná akadémia pokračovať témou kresba – základ vizuálneho umenia pod vedením lektora akademického maliara Mariána Hennela, v sobotu 7. septembra sa budú účastníci venovať textilným technikám ako maľba na hodváb, či plstenie s lektorkou Emíliou Rudincovou,“ uzavrela Chebeňová.

Tatranská galéria sa venuje seniorom. Prebieha tam Letná akadémia Silver
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM