Monika Vengrínová Rôzne

Zapojili ste sa do súťaže o knihu Električka do tatranského nebíčka? Už vieme, kto ju dostane pod stromček

Sto rokov prešlo odvtedy, ako sa Kométa prvýkrát prehnala po tatranskej železnici. Jej vznik a osud opísal v knihe s poetickým a príznačným názvom „Električka do tatranského nebíčka“ Mikuláš Argalács.

Ilustračný obrázok k článku Zapojili ste sa do súťaže o knihu Električka do tatranského nebíčka? Už vieme, kto ju dostane pod stromček
Foto: Monika Vengrínová

V knihe s podtitulom „99 kapitoliek z histórie tatranskej električky“ však technické údaje, či fyzikálne výpočty o sile pôsobiacej na nápravu pri brzdnom efekte a pod. nenájdete. „Je v nej opísané to, ako sa v kontexte s časom a udalosťami rodila tatranská električka, prečo vznikla a prečo s oneskorením napr. oproti zubačke či normálnorozchodnej trati do Tatranskej Lomnice, ale dozviete sa v nej i to, čo sa dialo v jej začiatkoch a aký bol vývoj električky ďalej,“ predstavuje knihu jej autor.

Tá vznikala tridsať rokov postupným hľadaním, ukladaním, vyškrtávaním a sumarizáciou. Jej prvá verzia však bola vydaná už v roku 2008. „Za štyri roky práce s technickým materiálom ale človek natrafí na rôzne iné veci. Zistí, že to, čo napísal bolo v skutočnosti trochu inak a preto pociťuje potrebu uviesť veci na pravú mieru,“ vysvetľuje Argalács.

Publikácia ale v novej verzii vznikla aj z dôvodu výročia ukončenia výstavby trate tatranskej električky a tiež samotnej Kométy. Autor tak týmto spôsobom oslávil sto rokov fungujúci dopravný systém.

„Pri písaní knihy som si urobil prieskum medzi žiakmi základných škôl. V niekoľkých triedach som sa detí opýtal, čo si predstavia pri pojme Vysoké Tatry. Približne 80 až 90% detí v súvislosti s týmto pojmom uviedlo električku. Áno, električka je fenomén Tatier,“ hrdo uzatvára autor.

Zo správnych odpovedí na súťažnú otázku sme vyžrebovali nového majiteľa knihy Mikuláša Argalácsa Električka do tatranského nebíčka. Knihu doručíme Ľubomírovi Farkašovskému. Výhercu kontaktujeme emailom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM