Martin Sýkora Rôzne

Tatranská Lomnica bude vyšperkovaná: Umelecké diela uvidíte vo Vysokých Tatrách

Šperkárstvo patrí k jedným najtradičnejších slovenských remesiel. Ukážky toho najlepšieho, čo autori v poslednom období vytvorili, uvidíte na jednom mieste.

Ilustračný obrázok k článku Tatranská Lomnica bude vyšperkovaná: Umelecké diela uvidíte vo Vysokých Tatrách
Zdroj: TASR

V galérii Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Tatranskej Lomnici bude v utorok 23. augusta otvorená výstava s názvom Vyšperkované. Výstava poukáže na vývoj šperku od minulosti až do súčasnosti prostredníctvom tvorby vybraných autorov.

Prírodné materiály, symboly a odkazy

„V dlhej ľudskej epizóde rezonuje šperk oveľa skôr ako samotné odievanie. Na výrobu šperkov používali naši predkovia výhradne materiály, ktoré získali priamo z prírody a ktoré boli nositeľmi rôznych symbolov a odkazov, navyše doplnené nekonečne bohatým výtvarným spracovaním,“ uviedol na margo obsahu výstavy Michal Dudáš z oddelenia marketingu a PR ÚĽUV. Obsah výstavy tvoria diela z rúk slovenských drotárov a výrobcov šperkov, ktorí spolupracujú s ÚĽUV.

PREČÍTAJTE SI AJ: Skončí slovenské drotárstvo v Česku?

Šperky odzrkadľujú život

„Tvorba šperku je vyjadrením mojich dojmov zo života. Pocity, myšlienky, poznanie o človeku, prírode, minulosti. Tvorba šperku je pre mňa meditáciou a očistou duše, aby som mohla ísť ďalej v sebapoznávaní a poznaní života,“ povedala drotárka a šperkárka Janette Imrová.

Kolekcie šperkov poukazujú na rozmanitosť materiálov, techník, ale aj autorských prístupov pri ich výrobe. Výstava bude pre verejnosť prístupná do 10. novembra.

PREČÍTAJTE SI AJ: Podtatranská rarita: Pri Mengusovciach rastie zriedkavý druh papradia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM