Peter Handzuš Správy

Tatranská radnica to vyriešila: Obyvateľov bude informovať cez SMS

Vysoké Tatry sú rozlohou druhé najväčšie mesto na Slovensku. Radnica prišla na spôsob, ako informovať obyvateľov bez toho, aby investovala do nákladného miestneho rozhlasu.

Ilustračný obrázok k článku Tatranská radnica to vyriešila: Obyvateľov bude informovať cez SMS
Zdroj: TASR

Od začiatku februára aktivovalo Mesto Vysoké Tatry novú službu pre širokú verejnosť. Dôležité informácie, ktoré bude chcieť čo v najkratšom čase sprostredkovať obyvateľom či návštevníkom, pošle cez funkčný oznamovací esemeskový systém. Takmer ihneď sa tak ku každému, kto o takúto službu požiada, dostane správa o meteorologických výstrahách, kultúrnych a spoločenských podujatiach či celkovom dianí.

Aktivovať si ju môžete jednoducho, a to poslaním mailu, kde zadáte telefónne číslo, na ktoré by ste chceli, aby vám takéto informácie prichádzali. „Dokonca nie je dôležité ani meno, stačí telefónne číslo. Ak by ich to naopak otravovalo, na tom istom maile môžu požiadať aj o zrušenie tejto služby,“ približuje Tibor Kilian, informatik mesta Vysoké Tatry.

Takýto esemeskový informačný systém bude suplovať mestský rozhlas, ktorý pre rozľahlosť územia nikdy v Tatrách ani nebol. Za 60 eur mesačne môže radnica poslať až tisíc SMS správ a databázu čísel bude mať na starosti Martin Findura: „Keďže mnohí naši starší spoluobčania majú problém s posielaním mailov, môžu si takúto službu zabezpečiť aj telefonicky na telefónnom čísle 052/ 478 04 46,“ ponúka referent z oddelenia organizačného, školstva, sociálnych vecí a zdravotníctva mesta Vysoké Tatry ďalší spôsob, ako sa k takejto službe dostať.

Snahy o celoplošný verejný informačný systém bol v Tatrách už dávnejšie. Jeden sa skúšal v období po pamätnej víchrici z roku 2004. „Aj vtedy to bolo prostredníctvom telefónov, ale znenie správy bolo prečítané v rámci telefónneho hovoru. Bolo to však finančne náročné a nesplnilo to naše predstavy, takže sme od neho rýchlo upustili,“ zaspomínal si Kilian.

Esemeskový informačný systém bude prechádzať testovacím obdobím a bude sledované či sa táto služba ujala.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM