Peter Handzuš Rôzne

Tatranská zver je hladná. V lesoch obhrýza stromčeky

Vidieť zlúpanú kôru na kmeňoch stromov v lesoch Tatranského národného parku nie je v posledných dňoch nič výnimočné. Obhrýza ju lesná zver, ktorá kvôli dlhotrvajúcej zime a najmä vysokej prikrývke snehu nenachádza dostatok potravy.

Ilustračný obrázok k článku Tatranská zver je hladná. V lesoch obhrýza stromčeky
Zdroj: Dnes24.sk

„V tomto čase zver prestáva konzumovať suchú potravu, akou je seno v kŕmidlách, a začína vyhľadávať mladé zelené výhonky stromov a kríkov. S obľubou vyhľadáva a odhrýza predovšetkým bočné vetvy a vrcholce mladých stromov. V nich sa nachádza najviac minerálov a stopových prvkov. Často obhrýza kôru zo stromov strhávajúc ju v celých kusoch, vtedy hovoríme, že poškodzuje stromy lúpaním“ vysvetľuje Jozef Hybler, zoológ Štátnych lesov TANAPu.

Zver si pochutnáva na takzvaných ohryzových drevinách, akými sú baza, vŕba, jarabina, rakyta, ale aj breza či osika. Z cieľových drevín najčastejšie poškodzuje jedľu a javor. Zaujímavosťou pritom je, že aj keď cieľové dreviny ako smrek a smrekovec v zastúpení drevín na obnovovaných kalamitných plochách výrazne prevažujú, ich poškodenie zverou je minimálne. To znamená, že pionierske dreviny a kry vytvárajú pasívnu ochranu cieľovým drevinám, ktoré zver pri konzumovaní jednoznačne preferuje.

Lesníci zver prikrmujú

Predchádzať týmto škodám, alebo ich prinajmenšom minimalizovať, sa dá viacerými spôsobmi. Keďže prvoradým dôvodom poškodzovania stromčekov ohryzom je nedostatok vhodnej potravy, lesníci v čase nedostatku jej prirodzených zdrojov zver prikrmujú.

“Predkladáme jej pomleté jadrové krmivo primiešané vo fytodendromase, čo je špeciálna zmes pomletých vetvičiek ihličnanov doplnená o minerálne látky a vitamíny. Počas celej zimy zabezpečujeme prísun kvalitného lúčneho sena a senáže. Nezabúdame ani na kamennú soľ, ktorou napĺňame soľníky pre lesnú zver kvôli prísunu minerálov, kamzíkom soľ vynášame na vybrané miesta vo vysokohorskom prostredí. Vďaka takýmto komplexným opatreniam s úspechom znižujeme poškodzovanie stromov, ktoré sú určené ako cieľové dreviny“ poznamenáva Jozef Hybler.

Často používaným mechanickým spôsobom ochrany mladých lesných porastov je chemické ošetrenie terminálov a budovanie oplôtkov. V nich lesníci chránia pre zver zvlášť atraktívne dreviny, akou je vzácna jedľa a javor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM