Peter Handzuš Správy

Tatranské potoky sa dočkali aj tento rok: Pláva v nich ďalších 70 000 mladých pstruhov

Drobné vodné toky v Tatranskom národnom parku a Pieninskom národnom parku sú zarybnené. Opätovne po roku tak pracovníci Strediska genofondu rýb Východná Štátnych lesov TANAPu vypustili do tatranských vôd viac ako sedemdesiattisíc kusov násad pstruha potočného.

Ilustračný obrázok k článku Tatranské potoky sa dočkali aj tento rok: Pláva v nich ďalších 70 000 mladých pstruhov
Zdroj: Dnes24.sk

Robia tak každoročne predovšetkým kvôli udržaniu populácie pôvodného druhu potočných rýb vyskytujúcich sa v tejto oblasti. Dôvodom pravidelného zarybňovania horských bystrín je aj z roka na rok narastajúci počet vydier, bocianov a volaviek v území oboch národných parkov, pre ktoré sú ryby súčasťou ich potravy.

„Prvé pstruhy potočné sme vypustili do vôd tatranských tokov na Orave a potom postupne v ďalších deviatich lokalitách ochranných obvodov od Podbanského až po Tatranskú Javorinu a Červený Kláštor,“ vyratúva Peter Kriššák, vedúci Strediska genofondu rýb Východná. Na jeseň, keď do potrebnej veľkosti dorastú v rybníkoch Strediska genofondu rýb vo Východnej násady lipňa tymiánového, vypustia približne päť tisíc kusov tohto druhu ryby do vôd Bieleho Váhu.

V Stredisku genofondu rýb Východná Štátnych lesov TANAPu chovajú násady troch druhov rýb – pstruha potočného, pstruha dúhového a lipňa tymiánového. Každoročne približne dve tretiny z novo odchovanej populácie všetkých druhov rýb použijú na zarybňovanie drobných vodných tokov v Tatranskom národnom parku a Pieninskom národnom parku. Časť z nich sa predá záujemcom v podobe násad na zarybňovanie lovných revírov a rybníkov mimo oboch národných parkov. Pstruh potočný a pstruh dúhový sa chová v rybníkoch Strediska genofondu rýb vo Východnej aj na konzumný predaj.

Foto: Lenka Burdová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM