Pavol Krupka Správy

Tatranskí dobrovoľníci ukončili sezónu. Záujem bol veľký

Tatranský okrášľovací spolok v pondelok oficiálne ukončil svoju prvú dobrovoľnícku sezónu. Na dobrovoľníckych aktivitách sa počas leta zúčastnilo 181 ľudí, ktorí odpracovali 4 280 hodín najmä pri upratovaní Tatier.

Ilustračný obrázok k článku Tatranskí dobrovoľníci ukončili sezónu. Záujem bol veľký
Zdroj: Dnes24.sk

Dobrovoľníci Tatranskej dobrovoľníckej služby počas letných mesiacov odrobili viac ako 4 280 hodín v celkovej hodnote prevyšujúcej 21 000 eur. Dobrovoľníci čistili turistické chodníky od odpadu, prekopávali upchaté drenážne ryhy, prerezávali vegetáciou zarastené chodníky a pomáhali pri rekonštrukcii a prevádzke Galérie Encián na Skalnatom plese."Aj keď dobrovoľníctvo je na Slovensku ešte stále vnímané ako niečo nové, projekt Tatranskej dobrovoľníckej služby potvrdil, že aj u nás je o takúto formu trávenia voľného času pomerne veľký záujem,“ uviedol vedúci služby Matej Turjaník.

Za štyri mesiace sa v Tatrách vystriedalo 181 dobrovoľníkov z rôznych kútov Slovenska, ale aj zo zahraničia. Najväčšiu účasť na projekte mali Slováci (68 %), nasledovali Poliaci (22 %), Česi (9 %) a Nemci (1 %). Počas leta sa dobrovoľníkom podarilo vyčistiť 815 drenážnych rýh, odstrániť z chodníkov 840 kíl odpadu a prerezať 8 600 metrov zarastených turistických chodníkov. „Dobrovoľníctvo nie je len o verejnoprospešnej práci, ale najmä o úžasných zážitkoch, ktoré pri nej človek nadobudne,” uviedol dobrovoľník Przemysław Mikulski z poľského mesta Łódź. Ľudí k dobrovoľníctvu motivovali najmä možnosť urobiť niečo pre Tatry a príležitosť stretnúť nových ľudí.

Premiéra dobrovoľníckeho projektu je pre organizátora dobrovoľníckej služby podľa Patrika Kolesára z Tatranského okrášľovacieho spolku povzbudením k jeho pokračovaniu. Záujemcovia o dobrovoľníctvo budú môcť už začiatkom roka 2014 posielať prihlášky na ďalšiu dobrovoľnícku sezónu.

Foto: Tatranská dobrovoľnícka služba

Tatranskí dobrovoľníci ukončili sezónu. Záujem bol veľký
9
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM