Peter Handzuš Iné športy

Tatranskí záchranári vyšli naprázdno. Preteky vyhral Poliak.

Absolútnym víťazom 11. ročníka Memoriálu Vlada Tatarku sa stal poľský horský záchranár Andrzej Mikler. Za ním skončil horský záchranár z českých Beskýd Dušan Zajíc a na treťom mieste sa umiestnil Pavel Brnčal z Horskej záchrannej služby Veľká Fatra.

Súťažilo 47 pretekárov z Poľska, Čiech, Bulharska, Talianska a Slovenska. Svoje schopnosti si preverili pri lezení v skale, pri skialpinistickom krose, lezení v ľade a pri slalome na lyžiach. „Máme to rozdelené do kategórií – do 40 rokov, od 40 do 50 a nad 50 rokov, mali sme tiež jednu ženu z poľského TOPRu Evelinu Zviaczovú a novou kategóriou bola horský vodca, v ktorej zvíťazil Ivan Doskočil,“ vysvetlil člen dobrovoľného zboru Tatranskej horskej služby František Mrázik z organizačného výboru pretekov.

Trať začínala dnes ráno na Hrebienku, prechádzala Veľkou a Malou Studenou dolinou na Skalnaté pleso a odtiaľ do Tatranskej Lomnice. Počasie dnes pretekárom príliš neprialo, v Tatrách fúkal silný vietor a sem-tam aj zasnežilo, ale na to sú podľa Mrázika už zvyknutí. „Takmer každý rok, keď organizujeme tieto preteky, je škaredé počasie, ale tak to asi má byť. Väčšinou sa úrazy stávajú v zlom počasí a aj preto musí byť záchranár pripravený na takéto počasie,“ zdôraznil Mrázik.

[blockquote]Me­moriál Vlada Tatarku sa koná od roku 2002. Vlado Tatarka, ktorý bol jednou z najvýznamnejších postáv slovenského horolezectva a skialpinizmu, zahynul v auguste 2001 pri výstupe západným pilierom na Veľký Ganek vo Vysokých Tatrách. Bol skúsený horský vodca, dlhoročný obetavý záchranár a pre mnohých bol športovým a ľudským vzorom.[/bloc­kquote]

Zdroj: TASR Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM