Iné športy

Tatransko-Valašský pohár sa rozhodne v Poprade

V minulom roku sa narodil spoločný česko-slovenský projekt usporiadateľov Valašskej rally Valmez a Rallye Tatry pod názvom Tatransko-Valašský pohár (TVP).

Ilustračný obrázok k článku Tatransko-Valašský pohár sa rozhodne v Poprade
4
Galéria
Foto: Daniel Hlinka

Usporiadatelia sú, za českú rally spoločnosť JTRT pre s.r.o. a za slovenskú súťaž AOS klub Poprad. Snahou oboch partnerov je zamerať sa hlavne na posádky z nižších objemových tried a zvýhodniť ich pred súťažiacimi na silnejších autách. Víťaza druhého ročníka TVP 2018 spoznáme na cieľovej rampe Rallye Tatry v sobotu 26. mája.

Podstatou a cieľom organizovania spoločnej súťaže o česko-slovenský pohár je pritiahnuť pod Tatry viac českých posádok a na druhej strane dostať na populárnu Valašku do Valašského Meziříčí väčší počet slovenských jazdcov. Pohár sa skladá z troch samostatných pretekov. Usporiadatelia započítajú do celkového hodnotenia výsledky posádok v 1. a 2. etape Kowax Valašská rally Valmez a z celkovej klasifikácie Rallye Tatry. V aktuálnom ročníku došlo k drobným úpravam v hodnotení. Bodový zisk každého účastníka (v každom z troch vyššie zmienených podnikov) bude súčtom bodov na základe absolútnej klasifikácie zaregistrovaných posádok TVP 2018 a zároveň ich umiestnenie vo svojej objemovej triede. Podmienkou účasti a pridelenie bodov je účasť v oboch súťažiach. Predbežná klasifikácia po Valašskej rally bude zverejnená pred slávnostným štartom Rallye Tatry na základe účasti posádok v slovenskom podniku.

Minulého premiérového ročníka sa nakoniec zúčastnili štyri posádky, ktoré zviedli vzájomný súboj. Celkové hodnotenie ale nevzišlo z absolútnej klasifikácie, ale z umiestnenia v rámci samostatných etáp v jednotlivých objemových triedach. Vlaňajší TVP vyhrala česká posádka Lukáš Matěna, Lukáš Hlaváč na vozidle Mitsubishi Lancer EVO IX so ziskom plného počtu 60 bodov. Druhé miesto obsadila slovensko-česká posádka Richard Pravda, Ondřej Krajča (mitsubishi) ziskom 42 bodov. Na tretej priečke sa umiestnila dvojica Jiří Pohlídal jun., Vladimír Machoň (Nissan Micra) a štvoricu uzavreli Adam Fabrika s Martinom Fabiánom (Mitsubishi Lancer EVO IX).

Valašskú rally najlepšie v rámci TVP 2018 rozbehli Martin Březík s Markom Omelkom (Mitsubishi Lancer EVO IX), na ďalších miestach boli takisto českí jazdci Petr Krajča (Renault Clio Sport), obhajca prvenstva Lukáš Matěna (Mitsubishi Lancer EVO IX), Michal Vaňhara (Renault Clio Sport), Jan Černý (Ford Fiesta R5), Lukasz Kotarba z Poľska (Mitsubishi Lancer EVO X) a Filip Mareš (Škoda Fabia R5). Poradie sa zmení podľa toho, kto splní základnú požiadavku, a tou je účasť na oboch súťažiach TVP. Vzhľadom k tomu, že sa na Rallye Tatry neprihlásil minuloročný víťaz Matěna, takisto Vaňhara, Kotarba, Mareš a ďalší pôvodne registrovaní jazdci do TVP, nemôžu figurovať v priebežnej klasifikácii pohára.

Veľmi zaujímavý je prehľad cien a prémií pre najúspešnejší posádky TVP 2018. Víťazná dvojica sa môže tešiť na týždenný pobyt v Chorvátsku pre štyri osoby, posádky na druhom až štvrtom mieste čaká víkendový pobyt na atraktívnych miestach Vysokých Tatier ako napríklad Majláthova chata na Popradskom plese alebo v Hoteli Sipox vo Štrbe. Posádky na piatom a šiestom mieste získajú poháre a autodoplnky.

Predbežné poradie 2. ročníka Tatransko-Valašského pohára 2018:

1. Martin Březík, Marek Omelka (CZE, Mitsubishi Lancer EVO IX) 87
2. Petr Krajča, Jan Houšť (CZE, Renault Clio Sport) 73
3. Radim Orava, Karel Zapletal (CZE, Volkswagen Polo 16V) 59
4. Jan Černý, Petr Černohorský (CZE, Ford Fiesta R5) 52
5. Jiří Pohlídal jr., Vladimír Machoň (CZE, Renault Clio Sport) 50
6. Jaroslav Melichárek, Erik Melichárek (SVK, Ford Fiesta R5) 14
7. Martin Hrachovec, Martin Poláček (CZE, Škoda 130 RS) 0
8. Adam Fabrika, Martin Fabián (CZE, Mitsubishi Lancer EVO IX) 0

Roman Ordelt, tlačový tajomník 45. Rallye Tatry 2018

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM