Monika Vengrínová Kultúra

Tatranský fotomaratón už pozná svojich víťazov. Najlepšie fotografie ocenili na vernisáži

HORY a MESTO, také boli tohtoročné kategórie tretieho ročníka Tatranského fotomaratónu. Takmer tridsiatka súťažiacich z celého Slovenska i Čiech mala určené témy i časový limit. Fotilo sa v meste, múzeu i vysoko v horách.

Ilustračný obrázok k článku Tatranský fotomaratón už pozná svojich víťazov. Najlepšie fotografie ocenili na vernisáži
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Počasie ideálne nebolo, napriek tomu, výsledok je fantastický. Myslím si, že fotomaratónci sú rovnako spokojní, ako my organizátori. Skvelé boli najmä fotografie v kategórii HORY. Registrovaných i zúčastnených spolu v oboch kategóriách bola bezmála tridsiatka, fotografie však aj kvôli počasiu odovzdalo len pätnásť súťažiacich,“ hovorí organizátor Tatranského fotomaratónu Oskar Mažgut.

Fotomaratónu sa tento rok zúčastnili súťažiaci z celého Slovenska od Bratislavy, Galanty, Šale, cez Sebedražie, Poprad a okolie až po Košice, skúsiť šťastie a nafotiť tie najlepšie fotografie z Vysokých Tatier však prišli i susedia z Čiech. Tohtoročnou novinkou bolo rozdelenie do dvoch kategórií, a to HORY a MESTO.

V kategórii HORY sa fotilo 30 hodín vo vysokohorskom prostredí

V kategórii HORY mali súťažiaci za úlohu urobiť osem snímok v priebehu tridsiatich hodín s možnosťou prespať na vysokohorskej chate. Podmienkou bolo fotiť nad Tatranskou Magistrálou. Témami v tejto kategórii boli: Harmónia, Farebnosť, Reťaze, Hrebene, Na chate, Prebúdzanie, Pocta skale a Nespútané.

„Do tejto súťaže som išiel preto, lebo poznám terén. Poznám tu skutočne každý kameň a hneď som si vedel predstaviť, čo budem fotiť. Fotilo sa mi veľmi dobre, vytešoval som sa. Ja nie som fotograf, sú borci s inými foťákmi, ktorí to vedia, roky s tým robia a ja som do nejakého vážnejšieho fotografovania vhupol prvý rok, takže víťazstvo ma veľmi milo prekvapilo,“ uvažuje s úsmevom Martin Maličký, ktorý sa v kategórie HORY umiestnil na prvom mieste.

Kategória MESTO na celom území Vysokých Tatier

Súťažiaci v kategórii MESTO mali na vytvorenie snímok osem hodín a fotiť mohli na celom území Vysokých Tatier od Podbanského až po Tatranskú Javorinu. Témy tu boli: Jesenné impresie, Tu som zablúdil, Chodníčky a cestičky, Lyže, Tatry, história, Objavil som, Najkrajší dom Tatier, Les v meste – mesto v lese a Tu sa cítim dobre.

„Spočiatku sa mi fotilo veľmi zle, pretože bolo zlé počasie. Neskôr sa ale vyčasilo, takže to bolo v pohode. Súťažila som aj minulý rok, tentokrát som však nad fotkami nešpekulovala. Aká bola téma, to som sa snažila odfotiť. Na prvé počutie boli témy veľmi ťažké, zdali sa mi nejednoznačné, bolo treba trošku popremýšľať, potom to však už bolo fajn. Vôbec som však nečakala, že získam prvé miesto, som naozaj veľmi prekvapená,“ hovorí víťazka kategórie MESTO Zuzana Tengyová z Tatranskej Javoriny.

Tatranský fotomaratón plánujú aj o rok, opäť s novinkou

Fotografie hodnotilo viacero porotcov, medzi ktorými nechýbali popredné tatranské osobnosti, či predseda Horského internetového klubu. Hlavným porotcom bol garant Horalfestu architekt Tibor Škandík.

„Zorganizovať takéto podujatie je náročné, najmä čo sa týka sponzorov, priestorov, atď. Každopádne by sme chceli pokračovať aj budúci rok a znova Tatranský fotomaratón obohatiť o nejakú ďalšiu novinku,“ uzatvára organizátor.

Tatranský fotomaratón 2013
34
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM