Peter Handzuš Iné športy

Tatranský karling je späť. Po rokoch odohrali v Novom Smokovci silvestrovský turnaj

V posledný deň roku 2014 sa vo Vysokých Tatrách uskutočnil 1. ročník turnaja v tatranskom karlingu. V tomto regióne sa hral už pred viac ako 100 rokmi. V minulosti táto populárna športová disciplína upadla do zabudnutia.

Ilustračný obrázok k článku Tatranský karling je späť. Po rokoch odohrali v Novom Smokovci silvestrovský turnaj
Zdroj: Dnes24.sk

Tatranský karling je modifikácia športu, dobre známeho hlavne v Rakúsku a Nemecku, kde sa zrodila jeho história. Prvé písomné zmienky siahajú do konca 12. storočia, hrávalo sa na zamrznutých plochách alpských riek a jazier, ktoré poskytovali ideálnu rovnú plochu pre zábavné hádzanie kameňov na cieľ. Hra je tu známa pod názvom “Eisstockschiessen” a je populárna hlavne v horských alpských strediskách. Len v Rakúsku sa v súčasnosti tomuto športu venuje viac ako 100 000 hráčov. V Tatrách sa v minulosti súťaže hrávali najmä na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici.

“Našim cieľom je opätovne sprístupníť tatranský karling širokej verejnosti, dospelým i mládeži, návštevníkom a domácim obyvateľom. Je to ideálny spôsob ako stráviť čas v prírode, v športovom duchu zažiť príjemné a zábavne chvíle s rodinami či priateľmi” povedal Peter Duda, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu, Vysoké Tatry – Podhorie. Tatranský karling sa hrá s tradičnými tzv. drevenými kameňmi. Hlavnou disciplínou je súťaž družstiev, kde nastupujú proti sebe 2 tímy, obyčajne 4-členné. Pravidlá a bodovanie sú podobné hre petanque. V hre ide o čo najpresnejšie umiestňovanie kameňov k cieľu, ktorý sa nachádza na vyznačenom bode v obdĺžnikovom poli. V tomto poli sa ale môže presúvať, podľa toho, ako ho zasiahne kameň. Cieľ sa tak počas hry mení a hráči takticky môžu súperove kamene vyrážať a vlastné prisúvať k cieľu. Po odhádzaní kameňov nasleduje bodovanie, podľa vzdialenosti jednotlivých kameňov od cieľa.

V silvestrovskom turnaji nastúpilo proti sebe 6 družstiev, v súťaži zvíťazili hráči SC 1896 Štrbské Pleso, 2. miesto obsadil Sport Team Nová Lesná a bronzové medaily si odniesli členovia tímu Nordic Walking, ktorého členkou bola i Mária Jasenčáková, bývala úspešná sánkarka, reprezentantka a niekoľkonásobná účastníčka ZOH. Druhým variantom hry je hod na presnosť, kde je víťazom hráč, ktorý umiestni svoj kameň čo najbližšie k cieľu. V tejto individuálnej súťaži sa stal šampiónom Igor Wzoš z tímu Nová doba a získal pohár s titulom “Tatranský karlinger”.

Diváci sa zabávali na elegantných pohyboch a mužov, dám i detí. “ Tatranský karling je šport pre všetkých. V nasledovných týždňoch budeme realizovať podobné turnaje j v iných miestach podhoria – v Novej Lesnej, vo Veľkej Lomnici, v Liptovskej Tepličke, vo Svite a podobne,” povedal Peter Duda.

Špeciálnou disciplínou sú hody na diaľku, na tie je potrebná dlhá ľadová plocha, keďže dĺžka hodov sa pohybuje v stovkách metrov.

OOCR VT – Podhorie sa podujala na oživenie tatranského karlingu v rámci projektov na zatraktívnenie voľnočasových aktivít pre domácich i zahraničných návštevníkov. 1.ročník silvestrovského turnaja v tatranskom karlingu zorganizovala OOCR Vysoké Tatry – Podhorie v spolupráci s SC 1896 Štrbské Pleso a hotelom Villa Siesta.

Foto: Peter Stas

Tatranský karling je späť. Po rokoch odohrali v Novom Smokovci silvestrovský tur
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM