Peter Handzuš Rôzne

Tatranský prvomájový retrosprievod prekonal očakávania organizátorov

Prvý máj - sviatok práce máme šťastne za sebou a opäť môžeme smelo vzhliadať k svetlým zajtrajškom. Vo Vysokých Tatrách sa prvý máj stal najväčším podtatranským podujatím svojho druhu.

Ilustračný obrázok k článku Tatranský prvomájový retrosprievod prekonal očakávania organizátorov
7
Galéria
Zdroj: poprad.dnes24.sk

Sprievod pokoril tisícovú hranicu

Už druhý rok za sebou sa tatranský retrosprievod pri príležitosti sviatku práce konal pod taktovkou tatranskej radnice. Prvý máj sa stal najväčším podujatím svojho druhu v celom regióne. Atmosféru čias ešte stále nie tak dávno minulých si vychutnávali nielen domáci obyvatelia, ale aj návštevníci z okolia a dokonca i zo zahraničia. „Minuloročná trasa sa osvedčila. Príchod do parku znamená zároveň oficiálny začiatok Tatranského majálesu v podobe postavenia mája,“ konštatoval vedúci oddelenia kultúry a športu MsÚ vo Vysokých Tatrách Ján Bendík. Medzi ľuďmi, ktorí stáli na chodníku a nemilujú republiku, bolo počuť poľštinu, maďarčinu, nemčinu a najmä češtinu. „Len v samotnom sprievode bolo vyše tisíc účastníkov. Recesistov, ktorí sa pridali tesne pred začatím sprievodu, sme už nepočítali. Čakali ich tu ráno zhruba dve tisícky. Som rád, že dnešné podujatie môžem považovať za vydarené a verejnosťou obľúbené," konštatoval Bendík. Novinkou bol aj zraz veteránov pod názvom 1.- májové stretnutie socialistických motocyklov a automobilov. V lomnickom parku boli k zhliadnutiu desiatky legendárnych strojov.

Zdroj: Dnes24.sk

Česká prvomájová stopa

Do Tatier opäť avítali recesisti z Čiech, ktorých bolo počuť. Zmysel pre láskavý humor, pestrosť farieb, nápadité heslá a výbornú atmosférua – taký bol prvomájový retrosprievod. „Včera sme v Smokovci pálili čarodejnice, takže mne sa to tu veľmi páči. A dúfam, že aj miestnym obyvateľom,“ povedala jedna z českých účastníčok sprievodu. Česká prvomájová stopa bola vo Vysokých Tatrách citeľná a išla príkladom mladej generácii, ktorá si mávatká, tribúny a modré košele s červenými šatkami sotva pamätá. „V dnešnej dobe to určite chýba. Mladí ľudia nevedia, ako sa majú baviť. Tu vidia, že aj starší ľudia vedia, čo je zábava a mali by si z toho zobrať príklad,“ dodal český člen sprievodu so skúsenosťami na rozdávanie.

„To je naša poslanie, s ktorým prichádzame k našim občanom, trvalo žijúcim vo Vysokých Tatrách, ale aj k našim návštevníkom. Teším sa, že dnes prišlo toľko ľudí,“ konštatoval primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

Tatranský retrosprievod nebol len o výkrikoch a prezentácii chôdze v dave. V lomnickom parku sa predstavili predstavitelia dychovej hudby, folklóru, country a samozrejme nechýbali ani miestne i podtatranské deti, ktoré pripravili pre tisícky divákov nezabudnuteľný zážitok.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM