Peter Handzuš Rôzne

Tatravagónka bude prepúšťať

Tatravagónka prepustí vyše 50 zamestnancov.

V popradskej továrni na výrobu koľajových vozidiel a podvozkov príde o prácu viac ako 50 ľudí. Spoločnosť Tatravagónka, a. s., Poprad, totiž koncom apríla doručila na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Poprade oznámenie o hromadnom prepúšťaní.

„Je to z dôvodu racionalizačných opatrení prijatých za účelom zvýšenia produktivity práce,“ zdôvodnila PR manažérka spoločnosti Zuzana Janečková. Počet zamestnancov by sa tak mal znížiť o 2,9 % výrobných, obslužných aj technicko-hospodárskych pracovníkov z výrobného podniku v Poprade, ako aj z prevádzkarne v Trebišove.

„V súčasnej pokrokovej dobe je sprievodným prejavom rastu spoločnosti aj úspora pracovných síl. Naša firma prijala v minulosti viaceré opatrenia na zvýšenie efektivity práce, pristúpila k zavedeniu rôznych softvérových aplikácií a zvýšeniu počtu robotizovaných pracovísk,“ objasnila Janečková. Tatravagónka sa tiež zameriavala na reštrukturalizáciu procesov, ktoré odhalili možné úspory v ľudských zdrojoch.

Podiel krízy je podľa Janečkovej na tomto prepúšťaní minimálny. „Dlhodobé kontraktačné a výrobné cykly nám umožnili byť obozretnými a čo najlepšie sa na toto obdobie pripraviť a minimalizovať dopad na úroveň zamestnanosti,“ dodala. Už dnes sa v továrni hovorí o oživení trhu, ktoré bude mať pozitívny vplyv na spoločnosť už o niekoľko mesiacov.

Tatravagónka, a. s., je najväčším zamestnávateľom v Poprade, pracuje tu takmer 1900 ľudí, a to aj z okolitých miest a obcí. Spoločnosť je jedným z najväčších výrobcov nákladných železničných vozňov a podvozkov v Európe. Okrem popradskej materskej továrne prevádzkuje aj továreň v Trebišove.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM