Monika Vengrínová Rôzne Rôzne

Tatry, ako sme ich ešte nevideli: Kamera sníma život pod vodnou hladinou

Sen milovníkov prírody a života zvierat v našich veľhorách sa stal skutočnosťou. V údolí horného toku povodia tatranskej riečky Belej nainštalovali Tatranci web kameru. Objaví sa pred ňou aj vydra?

Ilustračný obrázok k článku Tatry, ako sme ich ešte nevideli: Kamera sníma život pod vodnou hladinou
Zdroj: Dnes24.sk

Správa Tatranského národného parku (TANAP) osadila pod vodnou hladinou v údolí horného toku povodia tatranskej riečky Belej web kameru. „Mnohým priaznivcom web kamier, ktorí nám písali podnety na snímanie života pod vodnou hladinou, sa splnilo želanie,“ uviedol Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAPu.

Kamera bola inštalovaná teraz v jesennom období, keď vrcholová časť Kriváňa nad riečkou Belá bola už pokrytá snehom. Teplota vody nepresahovala 8 °C. „Nainštalovaná je v čistej, dobre prekysličenej vode,  kde snímané ryby sú aktívne počas celého dňa. Na našich obrazovkách môžeme zatiaľ vidieť pstruha  potočného a pstruha dúhového,“ objasnil Majko.

Ako dodal, v hornom toku riečky Belej v treťom stupni ochrany sa nachádzajú aj pobytové stopy vydry riečnej, ktorá je chráneným živočíchom a hlavným predátorom rýb. „Spoločne budeme sledovať, či sa vydra riečna  objaví pred našou kamerou,“ uzavrel riaditeľ s tým, že sledovať priamy prenos spod vodnej hladiny možno na webe Správy TANAPu.

foto: Správa TANAPu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM