Peter Handzuš Rôzne

Tatry po intenzívnom snežení: Hrozí zvýšené lavínové nebezpečenstvo!

Uplynulé dni vo Vysokých Tatrách sa podobali viac na top zimnú sezónu ako na predveľkonočný jarný víkend. Počas posledného sneženia pribudlo na niektorých miestach hôr až 80 cm snehu.

Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách je mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. TASR o tom informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Uvoľnenie lavín hrozí už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky najmä strmých záveterných svahov s južnou alebo východnou orientáciou. Vetrom sprevádzané intenzívne sneženie na nich vytvorilo nebezpečné málo stabilné snehové útvary – dosky, vankúše či preveje.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, miestami slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pri miernom oteplení pohybovala od –10 do –1 stupňa Celzia. Fúkal prudký severozápadný vietor rýchlosťou do 60 km/h, na hrebeňoch Tatier v nárazoch až do 100 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo vo vysokých polohách do 20 cm snehu, za poslednú periódu sneženia až do 80 cm.

Vietor rozložil snehovú pokrývku veľmi nerovnomerne. V strmých záveterných žľaboch a terénnych nerovnostiach sa nachádza viac ako 100 cm nového suchého snehu nedostatočne previazaného s tvrdým podkladom. Naopak, viaceré náveterné svahy a hrebene sú vyfúkané až na tvrdý zľadovatený povrch.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM