Peter Handzuš Rôzne

Tatry sú plné prázdninujúcich turistov. Padol rekord v návštevnosti

Tatry sú v súčasnosti plné prázdninujúcich turistov a inak tomu nebolo ani v závere minulého roka. V lyžiarskom stredisku v Tatranskej Lomnici dokonca padol rekord návštevnosti. Slnečná sobota 29. decembra bola z pohľadu návštevnosti strediska výnimočná, zaznamenali tam viac ako 4000 lyžiarov.

Ilustračný obrázok k článku Tatry sú plné prázdninujúcich turistov. Padol rekord v návštevnosti
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„V tento deň bolo v našom stredisku 4024 hostí, čo je v zimnej sezóne za celú históriu najviac, tržbou sme prevyšovali všetky doterajšie dni,“ objasnil riaditeľ horského strediska v Tatranskej Lomnici Ján Slamený.

Okrem slnečného počasia a teplôt tesne nad nulou sa podľa neho pod tento fakt podpísal aj atraktívny denný program Tatranských Vianoc. Ten pritiahol do strediska množstvo zvedavcov a rodiny s deťmi, ktoré si vychutnávali lyžovačku na upravených svahoch a dobrú náladu pri koncerte skupiny Vidiek pod holým nebom.

Plné je aj Štrbské Pleso

Podobná situácia bola v závere roka aj v ďalšom tatranskom stredisku na Štrbskom Plese. V nedeľu 30. decembra bolo zaplnené už od vstupu do osady, autá parkovali aj na príjazdovej ceste.

„Viac ako 50 percent návštevníkov medzi sviatkami tvorili Slováci. Sme veľmi radi, že sa rozhodli tráviť sviatky a Nový rok v Tatrách, najviac bolo návštevníkov zo západného Slovenska, Bratislavy a okolia, ale prišlo aj veľa východniarov,“ zhodnotila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Podľa nej domáci prišli na to, že Tatry sa zmenili a ponúkajú lepšie služby ako po minulé roky.

Sneh pritiahol aj Poliakov

Prišlo aj viac Poliakov ako v minulom roku, keďže v Zakopanom bol nedostatok snehu. „Taktiež sme zaznamenali nárast návštevníkov z Ruska a Ukrajiny, nebol ale nejaký významný, tradične prišli aj Česi, región navštívil aj väčší počet Rumunov, čo nás príjemne prekvapilo,“ dodala Maťašovská.

Za posledné roky čoraz viac objavujú Tatry aj návštevníci z pobaltských krajín. Posledný mesiac roku 2012 sa zvýšil aj počet predaných Tatry Card, konkrétne sa ich vystavilo o 35 percent viac ako v decembri 2011.

Počas týchto dní sa ešte zvýši počet hostí z Ruska a Ukrajiny, keďže 6. a 7. januára oslavujú sviatky Rusnáci. Podľa Maťašovskej už nechodia len letecky, veľká časť návštevníkov si dopravu, víza aj ubytovanie vybavuje individuálne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM