Peter Handzuš Správy

Ešte je leto, ale Perinbaba to nevydržala: Tatry sú už miestami biele

Hoci podľa dátumu v kalendári je na Slovensku ešte stále leto, vo Vysokých Tatrách to tak momentálne vôbec nevyzerá. Od nadmorskej výšky zhruba 1100 metrov napadlo zopár centimetrov snehu.

Ilustračný obrázok k článku Ešte je leto, ale Perinbaba to nevydržala: Tatry sú už miestami biele
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Sneženie na horách spôsobil vpád studeného vzduchu za studeným frontom od severozápadu, kedy sa nám vo výške naozaj veľmi ochladzovalo a od výšky 1100 metrov nad morom sa vyskytlo sneženie najmä v podvečerných a nočných hodinách,“ uviedla meteorologička Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Martina Sadloňová. Dnes by sa mohlo sneženie vyskytnúť v nadmorskej výške od 1700 metrov, v nasledujúcich dňoch od 1500 metrov. Nemalo by však ísť o nejaké výdatnejšie sneženie, zrážky sa vyskytnú skôr v podobe prehánok alebo občasného sneženia.

V podhorí bol dnes len 1°C

„Nočné teploty budú klesať pod bod mrazu, závisí však od toho, v akej nadmorskej výške sa budeme nachádzať. Okolo 2000 metrov nad morom bude okolo mínus štyroch stupňov, samozrejme, na snehovej pokrývke, ak sa zmenší oblačnosť a utíši sa vietor, teplota môže klesnúť ešte nižšie,“ doplnila Sadloňová.

Sneženie nie je výnimočné

Sneženie v Tatrách v polovici septembra nie je ničím výnimočným, už sa to stalo, avšak nie je to jav, ktorý by sa opakoval každoročne. „V Tatrách môže snežiť v podstate kedykoľvek, od januára až po december, každý mesiac, ide o to, v akých nadmorských výškach. V polovici septembra nie je nič výnimočné, že sa tu vyskytlo sneženie, ale dá sa povedať, že nasnežilo skoro. Keby v tomto čase snežilo na podhorí, to by sa dalo považovať za veľmi skoré sneženie,“ doplnil klimatológ SHMÚ Pavel Šťastný.

V priemere zvykne podľa neho v nadmorskej výške okolo 1100 metrov nasnežiť až v polovici októbra. V Račkovej doline alebo aj v Starom Smokovci počas histórie merania zaznamenali meteorológovia sneženie už aj v polovici augusta. Astronomické leto končí jesennou rovnodennosťou pripadajúcou v tomto roku na 22. septembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM