Peter Handzuš Rôzne

Ťažký deň pre turistov. Vrtuľník zasahoval trikrát

Štvrtkové popoludnie bolo pre leteckých záchranárov extra náročné. Popradská posádka bola niekoľko hodín v plnej permanencii. Pri všetkých troch letoch pomáhala turistom, ktorých odvážala do nemocníc v Poprade a Spišskej Novej Vsi.

**„Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby mala popoludní tri záchranné akcie. Raz letela do Slovenského Raja a dvakrát do Vysokých Tatier,“ **informovala Sylvia Galajda z AIR – TRANSPORT EUROPE Poprad.

V prvom prípade letela do Slovenského raja. Na Geravách na turistickom chodníku mal epileptický záchvat 17-ročný Slovák. Na mieste vysadili pomocou navijaku lekára VZZS, ktorý pacienta ošetril a v spolupráci so záchranármi HZS naložil do horizontálnej siete. Opäť navijakom ich evakuovali z terénu a mladík skončil v nemocnici v Spišskej Novej Vsi.

Následne letela tá istá posádka do Vysokých Tatier. Počas hrebeňovej túry na Kôprový štít vypadol so skalným blokom v ľahšom horolezeckom teréne 35-ročný Poliak. Muž mal otvorené poranenie a zlomeninu dolnej končatiny. Na mieste pomocou palubného navijaku vysadili lekára VZZS, ten pacienta ošetril, v spolupráci s HZS naložil do horizontálnej siete a pacienta takto evakuovali z terénu. Pacienta transportovali do popradskej nemocnice.

Po lete na Kôprový štít nasledoval let do Kôprového sedla. Na turistickom chodníku sa nachádzal vyčerpaný a dehydratovaný poľský turista. 37-ročný muž skolaboval pred vyše týždňom pod Kriváňom. Opäť navijakom k nemu spustili lekára VZZS, ten ho ošetril a spolu so záchranárom HZS naložil do evakuačného prostriedku a evakuoval z terénu. Aj tento pacient skončil v popradskej nemocnici.

Poprad24 Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM