Správy

Téma linky na odpad v Poprade neutícha: Primátor zvažuje trestné oznámenie!

Chystá sa stretnutie s odborníkmi na odpadové hospodárstvo, ktorí problematiku fungovania linky na spracovanie komunálneho odpadu odborne vysvetlia.

Ilustračný obrázok k článku Téma linky na odpad v Poprade neutícha: Primátor zvažuje trestné oznámenie!
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Popradu Anton Danko nesplnil sľub, že vyjme skládku v Matejovciach zo zmien územného plánu. Tvrdia to opoziční poslanci, ktorí v tejto súvislosti podali pripomienku v mene 1 400 obyvateľov tejto mestskej časti. Informoval o tom člen poslaneckého klubu Tím Poprad 2022 František Majerský s tým, že o polnoci sa skončila lehota na podávanie pripomienok.

Viac správ z Popradu:

Radnica označuje tvrdenia klubu za „hrubo zavádzajúce a nepravdivé“, k problematike avizuje verejné stretnutie s občanmi.

Neverili mu

Primátor zároveň zvažuje podanie trestného oznámenia.

Primátor ešte minulý týždeň vyhlásil, že použije všetky svoje kompetencie a zariadi, aby bola žiadosť spoločnosti Brantner na vytvorenie desaťhektárového areálu s linkou na zhodnotenie odpadu vyňatá z návrhu úprav nového územného plánu.

„Od 6. júna bol pritom na úradnej tabuli zverejnený návrh zmien územného plánu v nezmenenej podobe, ktorý so skládkou stále počíta. Neverili sme, že primátor svoj sľub splní, preto sme zbierali podpisy a pod hromadnú pripomienku sa nám podpísali stovky Popradčanov,“ uviedol Majerský, ktorý s ďalšími poslancami zorganizoval aj stretnutie s občanmi priamo v danej lokalite. Hlavným argumentom pripomienky je, že podľa platnej legislatívy nesmú skládky vznikať do 500 metrov od obývaných oblastí.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Skládka v Matejovciach má stáť len 55 metrov od najbližšieho obydlia. Jej vznik by zásadným spôsobom zhoršil životný komfort niekoľko tisíc obyvateľov Matejoviec,“ upozornil Majerský.

Čo mesto vyvracia

Na zámer spoločnosti upozornili poslanci 2. júna, zo zverejnenej obrazovej dokumentácie podľa nich vyplýva, že by areál mohol slúžiť aj na likvidáciu nebezpečných odpadov. Poslanec Jozef Košický zdôraznil, že nie sú proti samotnému projektu.

„Zámer zhodnocovania odpadu mechanickou úpravou a následne jeho zhodnotenie biologickými postupmi je určite pre našu spoločnosť potrebný a bude prínosom. Je však potrebné nájsť preň inú lokalitu, ktorá nebude mať dosah na kvalitu bývania občanov,“ skonštatoval.

„V prvom rade nejde o skládku, ale o linku na spracovanie odpadu. Po druhé, vôbec nejde o nebezpečný odpad. Po tretie, nie je pravdou, že primátor Anton Danko svoj verejný sľub nedodržal,“ uviedla v reakcii pre Tasr hovorkyňa mesta Jarmila Hlaváčová.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Ako ozrejmila vedúca odboru výstavby mestského úradu (MsÚ) Kristína Horáková, oznam o tom, že primátor sťahuje predmetnú lokalitu z dokumentácie k zmene územného plánu, bol vyvesený na všetkých úradných tabuliach ako príloha k hlavnému dokumentu po dobu stanovenú zákonom. Podotkla, že zverejnenie tohto oznamu bolo len „dobrou vôľou“ primátora.

Šírenie poplašnej správy?

„Podstatné je túto požiadavku oznámiť odborne spôsobilej osobe, ktorá riadi celý proces, zhotovuje zápisnicu z vyhodnotenia pripomienok a posiela ju príslušnému orgánu v zmysle zákona. Toto pán primátor urobil 6. júna. Proces pokračuje ďalej už bez žiadosti spoločnosti Brantner. A všetko v duchu litery zákona,“ vysvetlila.

Primátor označil tvrdenia klubu Tím Poprad 2022 za hraničiace so šírením poplašnej správy.

„Keďže osočovali moju osobu, že som nekonal a nesplnil sľub, tak ich žiadam o verejné ospravedlnenie. V opačnom prípade budem uvažovať nad trestným oznámením,“ uviedol Danko.

Ako dodal, v pondelok 20. júna sa o 17.00 hod. vo veľkej zasadačke MsÚ uskutoční verejné stretnutie so zástupcami dotknutej spoločnosti a odborníkmi na odpadové hospodárstvo, ktorí záujemcom problematiku fungovania linky na spracovanie komunálneho odpadu „detailne a hlavne odborne“ vysvetlia.

„Linka na spracovanie odpadu v Matejovciach je vyňatá z návrhu úprav nového územného plánu, ale ak Brantner presvedčí Matejovčanov o prospešnosti tohto zámeru, tak sa o niekoľko mesiacov bude môcť celý proces spustiť nanovo. Ak nie, tak zostane v platnosti súčasný stav – vyňaté, zrušené,“ uzavrel.

ilustračné foto

Zostaňte u nás, máme ďalšie nové správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM