Monika Vengrínová Rôzne

Tentoraz je to iné. Máme väčšiu moc rozhodovať a robiť zmeny, ako kedykoľvek predtým

O dva mesiace môžeme rozhodnúť aj my. Čakajú nás prvé skutočné voľby do Európskeho parlamentu a v nich záleží na každom hlase. Každý z nás má tentoraz moc ovplyvniť rozhodnutia týkajúce sa nielen Európy, ale i Slovenska a samotných regiónov. Žiadajme pre regióny viac peňazí, viac práce, lepší život.

Ilustračný obrázok k článku Tentoraz je to iné. Máme väčšiu moc rozhodovať a robiť zmeny, ako kedykoľvek predtým
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte sme si nezvolili prezidenta a už sa začala kampaň na post poslancov do Európskeho parlamentu. Aktuálny počet 766 europoslancov sa po voľbách 2014 zníži na 751. Presne toľko poslancov bude zastupovať viac, ako päťsto miliónov občanov z 28 členských štátov. Slovensko bude mať v Európskom parlamente trinásť poslancov, ktorých si zvolíme práve my.

Slovensko zaznamenalo najväčší ekonomický rast

„Slovenská republika od vstupu do Európskej únie zaznamenala najväčší ekonomický rast, keď to porovnávame s väčšinou členských krajín. Stalo sa to hlavne kvôli tomu, že Slováci a Slovenky sú pripravení veľmi dobre a tvrdo pracovať a samozrejme aj vďaka tomu, že sme sa dostali na najväčší ekonomický trh, že sme sa stali súčasťou svetovej ekonomiky. A takisto aj preto, že sme dostávali štedrú pomoc zo strany Európskej únie, ktorá nám pomohla v mnohých regiónoch,“ povedal podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Podľa neho práve z týchto dôvodov je dôležité, aby občana z regiónov prišli voliť, aby sme v Európskom parlamente mali zástupcov, ktorí budú chcieť dobré veci pre svoj región a pre celé Slovensko, aby sa Európska únia dobre rozvíjala, aby sa podporovali tie zdravé tendencie a tie programy, ktoré prispievajú k rastu a tvorbe pracovných príležitostí a prosperite na Slovensku.

Čakajú nás najdôležitejšie voľby do Európskeho parlamentu

Po piatich rokoch tak práve my máme možnosť rozhodnúť o tom, kto nás bude reprezentovať, tlmočiť naše potreby a požiadavky v Európe. Voliť by sme však mali ísť aj preto, že tieto voľby budú iné, ako v minulosti. „Nakoľko Európska únia hľadá spôsob, ako sa dostať z hospodárskej krízy a vedúci predstavitelia EÚ uvažujú, akým smerom sa v budúcnosti vydať, sú to doteraz najdôležitejšie voľby do Európskeho parlamentu. Umožnia voličom nielen vyjadriť sa k tomu, ako vedúci predstavitelia EÚ riešia problémy eurozóny a k plánom na užšiu hospodársku a politickú integráciu. Sú zároveň aj prvými voľbami odkedy Európsky parlament na základe Lisabonskej zmluvy z roku 2009 získal množstvo dôležitých právomocí,“ píše sa na web stránke Európskeho parlamentu.

„Pokiaľ Slováci voliť neprídu, je dosť možné, že často krát aj veľmi dobre zorganizovaná menšina, ktorá môže mať iný pohľad na svet, môže do Európskeho parlamentu dostať svojho kandidáta a ak ich tam bude veľmi veľa, tak si myslím, že by to neveštilo nič dobré pre Európsku úniu, ani pre Slovenskú republiku,“ dodáva Šefčovič.

Brusel
35
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Prečo voliť europoslancov?
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM