Jakub Forgács Správy

Termín volieb do VÚC je už známy: Kedy budeme voliť poslancov a župana?

Voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra. Termín hlasovania vyhlásil predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Potvrdil to jeho hovorca Pavol Chovanec.

Ilustračný obrázok k článku Termín volieb do VÚC je už známy: Kedy budeme voliť poslancov a župana?
Zdroj: TASR

V tých krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov, bude druhé kolo volieb. Malo by sa konať v sobotu 23. novembra. Do prípadného druhého kola postúpia tí dvaja kandidáti na predsedu, ktorí v prvom kole získajú najväčší počet platných hlasov. Voliči budú okrem predsedov krajov vyberať aj poslancov krajských zastupiteľstiev. Keďže v tomto prípade ide o väčšinový volebný systém, mandát získa ten poslanec, ktorý v danom volebnom obvode získa od voličov najviac hlasov.

Tohtoročné regionálne voľby budú v poradí štvrté v histórii Slovenska. Prvé sa konali v roku 2001. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konajú každé štyri roky. Kandidačné listiny podávajú politické strany najneskôr 40 dní predo dňom konania volieb. Slovensko má osem samosprávnych krajov. Čoraz častejšie sa objavujú názory, že by sa mal ich počet zredukovať. Premiér Robert Fico (Smer-SD) by si vedel predstaviť tri kraje so silným vplyvom štátu.

Podľa zákona je VÚC samosprávny kraj a správny celok Slovenskej republiky, na čele ktorého stojí predseda. VÚC samostatne hospodári s vlastným majetkom a s vlastnými príjmami, zabezpečuje a chráni práva a záujmy svojich obyvateľov. Každý z ôsmich krajov má volené zastupiteľstvo zložené z poslancov, úrad a vlastného kontrolóra. Pri výkone samosprávy môže používať svoje symboly, ktorými sú erb, vlajka a pečať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM