Ľubomír Hudačko Správy

Teší sa pevnému zdraviu: Najstaršia obyvateľka Svitu sa dožila neuveriteľných 101 rokov

Jej humor, neutíchajúci optimizmus a dobrá nálada je v tak vysokom veku obdivuhodný. Aj samotné mesto Svit je mladšie, tento rok oslavuje svoju 90-tku.

Ilustračný obrázok k článku Teší sa pevnému zdraviu: Najstaršia obyvateľka Svitu sa dožila neuveriteľných 101 rokov
3
Galéria
Zdroj: Mesto Svit

S pani Metou Eleonórou Zacharovou sa stretla primátorka Dáša Vojsovičová, táto dáma s veľkým D sa totiž dožila 101 rokov a stala sa tak najstaršou občiankou. Mesto Svit o tom informuje na svojej webstránke.

Pani Zacharová sa teší pevnému zdraviu. Jej humor, neutíchajúci optimizmus a dobrá nálada je v tak vysokom veku obdivuhodný. Keď sa s touto bystrou a skromnou ženou rozprávate, nadobudnete pocit, že rozhodne nemôže mať 101 rokov.

Tajomstvo dlhovekosti

Má obrovský nadhľad, pokoru a pozitívny prístup k životu, aj napriek nepriazni osudu.

Veľa vecí si pani Zacharová nepripúšťa a aj v tom je jej sila a nezlomnosť. Aj keď ju smutné momenty ťažia a nohy bolia, snaží sa rýchlo premostiť na inú tému a neživiť v sebe bôľ.

101 rokov oslavovala s rodinou posedením v pizzérii. Aké je jej tajomstvo dlhovekosti? „Viete, som vo Svite od roku 1948, čiže 76 rokov som tu na dovolenke,“ poznamenala.

„Celý život som optimistka, verím tomu, že čo sa stalo, malo sa stať, čo je a bude, musí byť. Riadim sa heslom nikomu neubližovať a žijem si tak, že nemám okolo seba zlých ľudí. Vždy som bola všade, do všetkých aktivít v meste som sa zapájala, chodila som na výlety, na turistiku na Lomnický štít, poznám celú Moravu a všetky zámky aj v Čechách. Každému cudzincovi som vždy pyšne hovorila, že aj na Slovensku máme krásne pamiatky a je čo obdivovať," hovorí s nadšením.

Raňajkuje cesnak

Stále má vnútorný pocit, že sa potrebuje ľuďom rozdať. Najradšej má halušky a cestoviny na rôzne spôsoby. Strava je podľa nej dôležitá.

"Raňajkujem pravidelne cesnak, zázvor, paradajku, olivový olej, vajíčko, chlieb, maslo, šunku a salámu. To musím mať vždy. Nemám rada mäsové nátierky, ale obľubujem bryndzu, mramorové bábovky, štrúdľu a norimberské perníkové pečivo,“ dopovie a odpije si zo svojho obľúbeného vaječného likéru.

Mesto Svit je mladšie

Na otázku, čo by zaželala oveľa mladšiemu mestu Svit, ktoré tento rok oslavuje svoju 90-tku, odpovedala jednoznačne.

„Mestu prajem len to najlepšie, nech sa má dobre a hlavne nech sa rozvíja. Prajem mu, aby sa ďalej rozrastalo, veď tu máme v zásade všetko. Bolo by dobré, keby sme tu do Svitu pritiahli viac ľudí, máme im čo ukazovať a čím sa pochváliť. Treba sa nám viac prezentovať, veď sme krásny národ,“ prezradila na záver podľa informácií z mesta Svit 101-ročná Meta Eleonóre Zacharová.

Objektívom: Najstaršia obyvateľka mesta Svit má 101 rokov
3
Galéria
Zdroj: Mesto Svit
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM