Peter Handzuš Správy

Tešte sa na víkend: Už od piatku si môžete pozrieť ľadové sochy na Hrebienku

90 ton ľadu, 12 súťažných tímov, Koloseum, Šikmá veža v Pize, Big Ben. Takéto budú štvrté neoficiálne majstrovstvá v tesaní ľadových sôch Tatry Ice Master na Hrebienku.

Ilustračný obrázok k článku Tešte sa na víkend: Už od piatku si môžete pozrieť ľadové sochy na Hrebienku
Zdroj: TASR

Ľadová krása už má svoje miesto, od 29.01. do 31.01.2016 sa ním stane vysokotatranský Hrebienok a to vďaka podujatiu Tatry Ice Master. Majstrov momentartu počas neoficiálnych majstrovstiev sveta v tesaní ľadových sôch čakajú tri súťažné témy a tri dni zápasu s ľadom, počasím a prísnym okom poroty. Každá téma bude vyhodnotená samostatne k každý večer. Všetkých návštevníkov poteší aj bohatý sprievodný program s hudobnými vystúpeniami, tombolou a atraktívnou ľadovo – ohňovou show.

Noviniek tento rok bude niekoľko. Návštevníci sa na chvíľu presunú z Vysokých Tatier priamo do rímskeho Kolosea či navštívia Šikmú vežu v Pize a londýnsky Big Ben. Vstup na podujatie je bezplatný a navyše návštevníci môžu hlasovať za najkrajšie sochy a získať v tombole skvelé ceny.

„Hrebienok ovládne podujatie plné ľadovej krásy, hudby, dobrého jedla, pitia a zimy ako z rozprávky. Začíname atraktívnym otváracím ceremoniálom a prvou témou „Svetová fauna“, pokračujeme v sobotu súťažnou témou „História krajiny odkiaľ pochádzam“ a súťaženie uzavrieme témou „Voľná tvorba“. Všetky sochy musia byť 3D. Tento rok však máme pripravené aj niečo skutočne špeciálne. Pre návštevníkov budú navyše k dispozícii ďalšie ľadové atrakcie ako ľadové bary, kreslo, šmýkačka či maxi žiarovkaz ľadu. Na výrobu týchto atrakcií sa použije 45 ton ľadu,“ povedala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

„Zloženie poroty v porovnaní s minulými ročníkmi prináša tiež niekoľko zmien. Predsedníčkou poroty bude žena – Marina Budkeeva. Ďalšími členmi bude František Bálek a Martin Barnáš,“ dodala Maťašovská.

Organizátori lákajú na špičkové obsadenie podujatia súťažnými tímami z Ruska, Fínska, Iraku, Maďarska, Singapúru, Turecka, Českej republiky, Holandska, Kanady, USA, Slovenska a Poľska. V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi budú krotiť ľad dva tímy naviac.

Za tri dni sa umelci pokúsia vytvoriť na Hrebienku jedinečnú expozíciu ľadových sôch – ktorá bude tešiť návštevníkov až do príchodu jarného slnka – potom už zostane táto krása zachovaná len na fotografiách.

Pozrite si v galérii, ako to na Hrebienku vyzeralo minulý rok.

Umenie majstrov na Hrebienku: Neuveriteľné, čo sa dá vyčarovať z ľadu
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM