Ľubomír Hudačko Kultúra

TIP na víkend: Veľký prehľad PROGRAMU Noci múzeí a galérii v Prešovskom kraji

V Prešove, Poprade, Kežmarku, Bardejove či Humennom bude viacero možností, ako cez víkend stráviť čas vďaka kultúre.

Ilustračný obrázok k článku TIP na víkend: Veľký prehľad PROGRAMU Noci múzeí a galérii v Prešovskom kraji
Zdroj: TASR/Romana Buganová

Kultúrne inštitúcie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa aj tento rok zapájajú do podujatia Noc múzeí a galérií. Už cez víkend tak ľudia majú možnosť nahliadnuť do bežne neprístupných priestorov.

V poradí 18. ročník sa uskutoční už túto sobotu 14. mája.

Záujemcovia budú môcť v rámci podujatia zavítať do všetkých siedmich múzeí a dvoch galérií krajskej samosprávy.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Krajské múzeum v Prešove bude návštevníkom k dispozícii od 14.00 hod. do 20.00 hod. Pozrieť sa bude dať do depozitára i pivničných priestorov múzea. Pripravená je tiež komentovaná prehliadka expozície historickej lekárne a ľudových sakrálnych plastík.

Začepčený Spiš

V Podtatranskom múzeu v Poprade bude možné od 16.00 do 20.00 hod. vidieť výstavu Začepčený Spiš, ktorá prezentuje tradíciu pokrývok hlavy vydatých žien na Spiši prostredníctvom čepcov z obcí bývalej Spišskej župy.

Súčasťou bude aj vystúpenie poľského folklórneho súboru s ukážkami čepčenia nevesty a svadobných zvykov z oblasti severného Spiša.

Nočnú prehliadku od 19.00 do 24.00 hod. ponúka skanzen Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni. Na hrade môžu návštevníci vidieť od 21.00 hod. v 15-minútových intervaloch do 21.45 hod. divadelné predstavenie Spišský záloh. O 22.00 hod. je zas pripravená prehliadka podzemia gotického paláca.

Dobová lekáreň aj film

Vo večerných hodinách, od 18.00 do 22.00 hod., budú sprístupnené expozície budovy Šarišského múzea v Bardejove – Vily Rákoci v Bardejovských kúpeľoch.

Záujemcovia tu budú môcť vidieť históriu kúpeľníctva, remeslá v okolí Bardejova i dobovú lekáreň.

Súčasťou podujatia bude premietanie umelecko – dokumentárneho filmu od Dušana Hanáka o poslednom hrnčiarovi tradičného razenia v Bardejove Jánovi Frankovičovi.

Viac správ z Prešova:

Vihorlatské múzeum v Humennom sa svojim programom pripája k európskej kampani prezentácie a ochrany kultúrneho dedičstva. Pre návštevníkov budú od 14.00 hod. do 18.00 hod. sprístupnené všetky expozície a výstavné priestory múzea. Otvorená bude aj expozícia ľudovej architektúry a bývania-skanzen.

Program pod Tatrami

Stále expozície, komentované prehliadky a sprístupnený ateliér bude v Múzeu moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach, ktoré bude otvorené pre verejnosť od 12.00 hod. do 20.00 hod.

Nočné komentované prehliadky zákutiami hradu pripravuje od 19.30 hod. každú polhodinu Múzeum v Kežmarku. Od 17.00 hod. do 19.00 hod. sa môžu návštevníci započúvať aj do rozprávania o dvoch kežmarských školách budovaných na hradbách.

Program má aj Krajská galéria v Prešove. Pripravené sú komentované prehliadky, sochárska a tvorivá dielňa, burza katalógov, ale aj návšteva reštaurátorskej dielne. Súčasťou podujatia bude i vystúpenie Divadla Portál. A to v čase od 16.00 hod. do 22.00 hod.

V Tatranskej galérii v Poprade budú od 10.00 hod. do 20.00 hod. sprístupnené všetky aktuálne výstavy a prebiehať bude aj burza katalógov. Počas dňa budú workshop s keramikou i batikou, prednáška Premeny Spiša v umení či divadelné predstavenie inšpirované hrou Jána Palárika Zmierenie alebo dobrodružstvo pri obžinkoch.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM