Peter Handzuš Rôzne

Tip na výlet: Pozrite si boje na nádvorí Kežmarského hradu

Na nádvorí kežmarského hradu si vo štvrtok 29. augusta pripomenú návštevníci Slovenské národné povstanie historickými bojmi, pripravený je aj bohatý sprievodný program.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Pozrite si boje na nádvorí Kežmarského hradu
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Tento rok oslavujeme 69. výročie SNP a v okrese Kežmarok sme si už minulý rok pripomenuli tento deň pod hlavičkou Obvodného úradu Kežmarok. Rovnako to bude aj teraz. Celá akcia je venovaná hlavne deťom a rodičom, bude to spojené aj s rozlúčkou s letom a prázdninami,“ objasnil prednosta ObÚ v Kežmarku Ján Ferenčák.

Ukážku na nádvorí predvedie 40 bojovníkov

Chýbať nebudú detské atrakcie, najmenší návštevníci sa môžu tešiť predovšetkým na skutočné ukážky bojov v dobových uniformách. Zúčastní sa na nich zhruba 40 bojovníkov zo štyroch klubov vojenskej histórie z východného Slovenska.

„Bojovníci predvedú presnú realizáciu boja o Kežmarok, ako prebiehal, že tu najprv boli partizáni, slovenská armáda, potom prišli jednotky SS. Bude to kompletná rekonštrukcia aj s popravami, ktoré sa naozaj diali na hrade, ktorý bol v minulosti väzením,“ pokračoval Ferenčák. Ukážky doplní aj hovorené slovo, celý dej bojov prerozpráva profesionálny rozprávač a návštevníci sa môžu tešiť aj na ukážky zbraní i bojových vozidiel.

Večer nebude chýbať ani vatra

Účastníci akcie si uctia aj pamiatku obetí SNP a na záver bude zapálená partizánska vatra. Vo večerných hodinách sa bude na nádvorí hradu premietať film Vlčie diery režiséra Pavla Bielika. „Novinkou tohto roku je spanilá jazda veteránov, rátame, že 20 až 30 vozidiel pôjde cez Kežmarok v popoludňajších hodinách, previezť sa budú môcť aj samotní návštevníci,“ upozornil prednosta ObÚ.

Pripravené sú aj vystúpenia folklórnych súborov či ochutnávky miestnych špecialít od producentov z okresu Kežmarku. Samotný program sa začína od 14. hodiny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM