Monika Vengrínová Rôzne

Tipnite si, aký je priemerný zárobok v Poprade: Dostávate za svoju prácu aspoň toľkoto?

Platová otázka trápi mnohých Slovákov. My sme zisťovali, koľko priemerne zarábame v okrese Poprad. Sme nad alebo pod celoslovenským priemerom a o akú sumu ide?

Ilustračný obrázok k článku Tipnite si, aký je priemerný zárobok v Poprade: Dostávate za svoju prácu aspoň toľkoto?
Zdroj: TASR

Priemerný hrubý mesačný plat na Slovensku za rok 2015 je podľa zistení portálu Platy.sk vo výške 927 eur mesačne, pričom pri výpočtoch za rok 2015 sa vychádzalo z údajov zistených k 23. aprílu 2015. Minulý rok to bolo 899 eur.

V okrese Poprad bol v roku 2015 priemerný plat je o 84 eur nižší ako celoslovenský priemer, teda 843 eur. Pre porovnanie, v susednom Spišskonovoveskom okrese je priemerný plat na úrovni 773 eur a v rámci nášho kraja v najväčšom okrese Prešov na úrovni 826 eur.

V Prešovskom kraji zarábali ľudia v roku 2015 v priemere sumu 811 eur v hrubom. Pre porovnanie, v roku 2014 ľudia v priemere v hrubom dostávali 779 eur. V roku 2015 najviac zarábali ľudia v Bratislavskom kraji, kde priemerný hrubý mesačný plat dosiahol 1 285 eur a najmenej práve v Prešovskom kraji.

Ako uviedol Miroslav Dravecký z portálu Platy.sk, čitateľom sa tieto sumy môžu zdať vysoké. „Ľudia vnímajú ako plat to, čo dostanú na ruku, teda čistú mzdu. Hodnoty platu, vyjadrené v hrubom, im tak môžu pripadať vysoké,“ objasnil so slovami, že takmer 2/3 zamestnancov nemajú príjem vo výške priemernej mzdy.

Najčastejšie poskytované benefity v Prešovskom kraji za posledných 12 mesiacov

Firemné akcie – 20 %
Vzdelávanie – 16 %
Nápoje zadarmo (káva, čaj, minerálky a pod.) – 15 %
Mobilny telefón na súkromné účely – 14 %
Flexibilný pracovný čas – 13 %

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM