Pavol Hrabovský Kultúra

Tipy na neošúchané výlety v Poprade a okolí: Miesta, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť

Hľadáte miesta, ktoré nie sú klasickými, ba až nudnými výletmi? Inšpirujte sa našim výberom zaujímavých miest v Poprade a okolí, ktoré stoja za návštevu.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na neošúchané výlety v Poprade a okolí: Miesta, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť
Zdroj: Dnes24.sk

Prišla k vám návšteva a neviete ako očariť zaujímavým výletom? Nezúfajte. Vybrali sme niekoľko zaujímavých miest, ktoré stoja za návštevu vďaka svojej výnimočnosti. Zoberte svoju návštevu na jedno z týchto miest a verte, že sa nebudete musieť hanbiť. Inšpirujte sa našim výberom nezvyčajných výletov v Poprade a okolí.

Tatranská Galéria

Poprad

Milovníci umenia dôverne poznajú Tatranskú galériu, ktorá môže byť pre klasického turistu ukrytá. Nájdeme ju neďaleko železničnej stanice v Poprade, kde sídli v budove bývalej parnej elektrárne. Galéria má bohatú históriu. Tá siaha až na začiatok dvadsiateho storočia. Za čas svojho pôsobenia sa v Tatranskej galérií vystavilo hneď niekoľko zaujímavých expozícií. Medzi najznámejšie patrila aj výstava terakotovej armády, ktorá si získala pozornosť celého Slovenska.

Od začiatku júla môžeme v Tatranskej Galérií vidieť unikátnu výstavu Leonarda da Vinciho. Uvidíte 40 detailných kópií vynálezov. Medzi nimi aj predchodcu automobilu, zrkadlovú sieň, pohyblivú obliehaciu vežu, padák, katapult, perpetuum mobile, ornitoptéru a loď s pedálmi.

Zaujímavosťou ostáva fakt, že niektoré z exponátov si budete môcť vyskúšať. Nebude chýbať ani da Vinciho najslávnejší obraz Posledná večera, ktorý vám dopodrobna predstaví uznávaný slovenský reštaurátor Stanislav Lajda. Popri da Vinciho výstave sa môžete tešiť aj na stálu expozíciu – Odkryté hodnoty APP, ktorá predstavuje diela takmer osemdesiatich autorov.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Botanická záhrada

Tatranská Lomnica

Nazývaná aj expozíciou tatranskej prírody, botanická záhrada sa nachádza v Tatranskej Lomnici, presnejšie pri Hoteli Sorea Titris. Na ploche 3,2 hektára nájdete najunikátnejšie kúsky zo sveta tatranskej flóry. Prejdete sa rôznymi biotopmi, ktoré tieto rastliny osídľujú a nechýba ani geologická plocha s pamätným miestom. To je venované tým, ktorí presadzovali a uskutočnili myšlienku Tatranského národného parku.

Uvidíte tu viac ako 300 druhov tatranských rastlín, niektoré si môžete kúpiť v podobe sadeníc alebo semien.

Hlavným cieľom botanickej záhrady je uchovanie pozitívneho vzťahu ľudí k tatranskej prírode a jej následná ochrana. Ide však aj o vhodné miesto na relax, kde sa môžete prejsť v jej pokojnom prostredí, pričom sa dozviete aj mnoho zaujímavých faktov o tatranskej flóre. Nenechajte si ujsť unikátne rastliny ako mak tatranský, trávničku alpínsku, vičenec horský,či vzácnu skalokrásku pyrenejskú, ktoré patria medzi extrémne vzácne druhy rastlín.

Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Tricklandia

Starý Smokovec

Tricklandia je galéria, ktorá nie je tak obyčajná, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ide o unikátne spojenie trick-artu a optických ilúzií. Dostanete sa do miestnosti, kde zdanlivo nefunguje gravitácia. Navštívite svet, v ktorom je mravec vysoký rovnako ako vy. Vstúpite do miestnosti, kde ste obrom a ostatní sú len malinkí trpaslíci. Svet galérie je inšpirovaný slovenskými povesťami a rozprávkami. Nájdete tu aj reálie obcí a zámkov Slovenska.

V galérií nájdeme 24 atrakcií. Tie obsahujú 15 trick-artových obrazov, rozšírenú (augmented) realitu, antigravitačné miestnosti a najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe

Tricklandia je miestom, kde sa nemožné stáva možným. To všetko vďaka umeniu zvanému trick-art, ktoré otočí vaše zmyslové vnímanie naruby. Vytvára dojem trojrozmernej kresby, ktorá však nemá žiadnu priestorovú hodnotu. Celý trick-art je vlastne hra medzi umelcom a návštevníkom, kedy máme pocit, že veci sú skutočné. Až po hlbšom preskúmaní si uvedomíme, že pravda je celkom iná.

Zdroj: TASR

Minipivovar Tatras

Poprad

Ako najlepšie stráviť horúci letný deň v Poprade? Pri vychladenom pive, a to priamo na námestí. Minipivovar Tatras sa nachádza priamo v srdci Popradu, medzi Evanjelickým kostolom a Kostolom sv. Egídia. Hneď pred vchodom na vás zapôsobí pivný sud spolu s pivným pohárom. Vedľa neho môžete vidieť vonkajšiu terasu, ktorá je ideálna na letné sedenie. Pivovar prekvapí ponukou, a to hneď niekoľkými originálnymi druhmi piva.

Z týchto druhov hneď dva Tmavák 13° a Weizen 11° boli ocenené Zlatými pivnými korunkami. Nechýba ani kuchyňa s rôznymi špecialitami, či pivnými pochúťkami.

Veľkou raritou sú pivné kúpele, ktoré boli už v stredoveku obľúbenou terapiou. Takýto kúpeľ má blahodarne účinky na celé telo, prečisťuje pokožku, vyživuje vlasy a ponúka výbornú prevenciu pred ochorením. Dobrou správou je, že v rámci kúpeľa môžete pivo konzumovať z kohútika, z ktorého si vlastnoručne načapujete. Ak hľadáte jedinečné miesto, ktoré okamžite zanechá dojem, Minipivovar Tatras je jednoznačne jedným z nich.

Foto: Pavol Hrabovský

Aké sú vaše tipy? Podeľte sa s nami v komentároch.

Nenechajte si ujsť dianie z celého Slovenska na portáli Dnes24.sk

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM