Monika Gécziová Kultúra

Tisícka spevákov a tanečníkov v štýle folklóru: Pozrite si PROGRAM tradičných slávností v Pieninách

Dobré správy pre všetkých milovníkov folklóru. A aj pre tých ostatných. Do Červeného Kláštora po roku opäť prichádzajú obľúbené folklórne slávnosti. Pozrite si kompletný program.

Ilustračný obrázok k článku Tisícka spevákov a tanečníkov v štýle folklóru: Pozrite si  PROGRAM tradičných slávností v Pieninách
Foto: Peter Handzuš

Už po 43. krát sa pod Troma korunami uskutočnia Zamagurské folklórne slávnosti. Spievať a tancovať sa bude už tradične v Červenom Kláštore, a to aj v miestnych kúpeľoch Smerdžonka.

„Aj tento rok sme stavili na tretí júnový týždeň, kedy štatisticky vychádza 50%-tný slnečný a 50%-tný daždivý víkend. Nech však bude počasie akékoľvek, program je istý, a to nabitý folklórom, spevom, tancom, hudbou, zvykmi, remeslami aj sladkými svadobnými koláčmi,“ láka do Pienin 14. až 16. júna Zuzana Barilová z Podtatranského osvetového strediska Poprad.

Program začína už v piatok 14. júna, a to živou pozvánkou domácich folklórnych súborov a hostí zo zahraničia v obciach Zamaguria. O 17:00 sa v priestore Amfiteátra v Spišskej Starej Vsi a v prípade zlého počasia v kultúrnom dome, v programe Vitajte v Zamagurí predstavia folklórne súbory Frankovčan Malá Franková, Maguranka Spišská Stará Ves, ľudová hudba Furcoňovci z Matiašoviec, spevácka skupina Osturňanka z Osturne a detské folklórne súbory Kutníček Spiššké Hanušovce, Furmanček Malá Franková, Rovinka a Pieniny Spišská Stará Ves.

„V kúpeľoch Smerdžonka sa v ten istý deň o 20:00 predstaví rómsky temperament, a to rómska ľudová hudba Lomnické čhave z Veľkej Lomnice a večer o 21:00 sa prenesieme do Terchovej, kedy sa vo folklórno-rockovom štýle o zábavu postará hudobná skupina Arzén,“ prezradila Barilová.

V sobotu 15. júna sa diváci môžu už od rána tešiť na bohatý program, ktorý začína o 10:00 hodine tradičným trhom remesiel Zakliata krása aj s pochúťkami. O 14:00 hodine je pripravený jedinečný krojovaný splav na pltiach s názvom Na vlnách Dunajca, a to z prístaviska pod Lipami.

„O hodinu neskôr sa na hlavnom javisku amfiteátra Kúpeľov Smerdžonka začína Stretnutie pod Troma korunami. Pôjde o otvárací program tohtoročných folklórnych slávností, pričom tento rok bude venovaný svadbám, predsvadobným a počassvadobným zvykom i posvadbovinám. Chýbať nebudú ani koláčiky i niečo ostrejšie do gágora,“ usmieva sa Barilová.

V rámci programu sa tu predstavia folklórne súbory Lomničan Veľká Lomnica, Jánošík senior Svit, Vagonár stará škola Poprad, Maguranka Spišská Stará Ves, spevácka skupina Vorodaj Malý Lipník a folklórne skupiny Taľar Nová Ľubovňa, Batizovce z Batizoviec, Folkmarčanka z Veľkého Folkmara a Harihovčan z Harichoviec.

O 17:00 hodine zatancuje 65-ročný folklórny súbor Magura z Kežmarku a o 19:00 si na svoje prídu milovníci rómskeho temperamentu. Započúvať sa tak budú môcť do rytmu rómskych piesní a tancov v podaní kežmarského rómskeho folklórneho súboru Deti Kesaj čhave a Loli Roklica Veľká Lomnica. Program i celý deň vyvrcholia koncertom niekoľkonásobnej Zlatej slávice Zuzany Smatanovej s kapelou, ktorá to pod Troma korunami rozbalí večer o 21:00 hodine.

Záverečným dňom tohtoročných Zamagurských folklórnych slávností bude nedeľa 16. júna, ktorý začne už o 8:00 hodine svätou omšou v areáli kúpeľov. Celebrovať ju bude Andrej Filipek.

„O 10:00 hodine je pripravený trh remesiel Zakliata krása s ponukou tradičných jedál a o pol hodinu neskôr sa budeme hrať Eniki Beniki s podtatranskými detskými folklórnymi súbormi,“ ozrejmila Barilová s tým, že o 13:30 hodine na vábivé husličky zahrá rómska ľudová hudba Lomnické Čhave z Veľkej Lomnice a o 14:00 hodine zaznie festivalová zvučka pre záverečný program Pieniny, Pieniny, v ktorom vystúpi desaťročný FS Frankovčan Malá Franková s ľudovou hudbou Furcoňovci, folkolórny súbor Stráne z Važca s ľudovou hudbou Bystrianka zo Svitu, folklórny súbor Rozsutec zo Žiliny, Folklórny súbor Jánošík Zo Svitu, a o 16.00 hodine sa predstaví profesionálny súbor PUĽS z Prešova.

Zdroj: POS Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM