Lucia Lauková Rôzne

Tohtoročný máj už láme rekordy: Jeden deň bol najchladnejší v histórii

Extrémne studený máj sa zapíše do histórie pozorovaní. Takto chladno nebolo v máji už vyše storočie.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročný máj už láme rekordy: Jeden deň bol najchladnejší v histórii
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Na mnohých miestach Slovenska bol tohtoročný 14. máj najchladnejším spomedzi dní pripadajúcich na tento dátum v celej histórii pozorovaní. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

„Pre stanicu Hurbanovo to okrem iného znamená, že minimálne od roku 1901 tu také nízke maximum (8,4 stupňa Celzia) s dátumom 14. mája nebolo. Pritom doterajší rekord z roku 1927 bol na tejto stanici prekonaný takmer o tri stupne Celzia,“ uvádza SHMÚ.

Maximálna teplota

Extrémne chladné počasie zaznamenali v utorok (14. 5.) viaceré časti krajiny. V horských oblastiach dosiahla pri daždi a snežení maximálna teplota za 24 hodín väčšinou len šesť až 12 stupňov Celzia. Ešte chladnejšie bolo na Orave a na Horehroní, kde sa počas dňa maximálna teplota vzduchu vyšplhala na tri až šesť stupňov Celzia.

Podľa meteorológov by za normálnych okolností mala byť uprostred mája na našom území maximálna denná teplota od 17 stupňov Celzia v dolinách na severe do 22 až 23 stupňov Celzia v nížinách na juhu. „Takže možno konštatovať, že včera (utorok 14. 5., pozn. TASR) bolo popoludní na väčšine nášho územia približne o 11 až 15 stupňov Celzia chladnejšie, ako by v danom dátume malo byť,“ poznamenal SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM