Správy

Tohtoročný Silvester v Tatrách bude iný: Silvestrovské oslavy nebudú, ohňostroj je zakázaný

Vo Vysokých Tatrách nie sú ani otvorené všetky hotely, zahraničných návštevníkov je málo. Pravidlá sú prísne.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročný Silvester v Tatrách bude iný: Silvestrovské oslavy nebudú, ohňostroj je zakázaný
Zdroj: TASR

Hotely vo Vysokých Tatrách nepripravujú na Silvestra bujaré oslavy, ale skôr pobyty vo vysokohorskom prostredí orientované na prírodu, lyžovačku, outdoorové aktivity a prípadný animačný program v hoteli. Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková. Zároveň upozornila, že vo Vysokých Tatrách je zakázané používať petardy či ohňostroje.

Hostia musia mať test

Všetci hoteloví hostia musia byť podľa Blaškovej aktuálne otestovaní na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom. „Z nášho pohľadu je však pobyt v hoteloch počas Silvestra i celkovo počas týchto dní bezpečnejší, pretože sú to hoteloví hostia, ktorí sú otestovaní, a teda nie sú rizikoví, oproti neoficiálnym pobytom napríklad na súkromných chatách, kde si subjektívne myslíme, že sa rôzne oslavy budú zrejme konať,“ uviedla riaditeľka. Niektoré hotely v Tatrách však zatiaľ ostávajú zatvorené.

Málo cudzincov

Ako ďalej priblížila, zahraniční hostia sa v regióne momentálne nepohybujú, a ak áno, sú to väčšinou cudzinci žijúci na Slovensku, či „návštevy“. Mierne pribúdajú poľskí návštevníci, ktorým cestovanie tiež komplikuje povinnosť PCR testovania pred príchodom, avšak sú ochotní aj za tejto podmienky do Tatier prísť. Iné národnosti sa podľa Blaškovej vyskytujú len výnimočne.

Riaditeľka apeluje aj na bezpečnosť a pripomína, že v regióne Vysokých Tatier sú k dispozícii testovacie miesta v Tatranskej Lomnici, na Štrbskom Plese, v Tatranskej Štrbe a ďalšie sú priamo v Poprade a v Ždiari.

Všetky informácie sú pravidelne aktualizované na stránke regiontatry.sk/bez­pecnadovolenka.

Bezplatný skibus

Blašková doplnila, že snehová nádielka v posledných dňoch vylepšila lyžiarske podmienky a lyžiarska sezóna na Štrbskom Plese aj v Tatranskej Lomnici je tak v plnom prúde aj so všetkými potrebnými opatreniami proti pandémii nového koronavírusu. V regióne je už k dispozícii bezplatný skibus pre lyžiarov a návštevníkov, ktorý prepája aj Poprad a Vysoké Tatry, a priamo strediská, či kyvadlová doprava v rámci horských stredísk.

Riaditeľka odporúča turistom v rámci zimného obdobia využiť aj dráhu na sánkovanie na Hrebienku alebo klziská a ľadové plochy, ktoré sú k dispozícii na rôznych miestach vo Vysokých Tatrách zvyčajne s možnosťou zapožičania vybavenia. V Tatrách sú aj viaceré bežkárske trate a na Štrbskom Plese môžu turisti vyskúšať tatranský curling.

Silvester 2020, iný ako všetky ostatné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM