Pavol Hrabovský Rôzne

TOP 7 tipov na výlety v okrese Poprad: Kam do prírody počas obmedzeného vychádzania?

Do centra Popradu sa bohužiaľ prejsť nemôžete. Je však veľa ďalších miest, ktoré sa dajú objaviť vďaka potulkám mimo mesta.

Ilustračný obrázok k článku TOP 7 tipov na výlety v okrese Poprad: Kam do prírody počas obmedzeného vychádzania?
Foto: Pavol Hrabovský

Na celom území Slovenska platí aktuálne zákaz vychádzania. Našťastie, obsahuje aj výnimky, ktoré nám umožňujú pobyt v prírode. Nie však v zastavanej časti mesta. Sústrediť by sme sa teda mali na extravilán Popradu a okolia. Ak si myslíte, že je ním lesík za vaším domom, omyl! Extravilán je časť prírody mimo zastavaného územia mesta alebo územia určeného na zástavbu. Preto sme si pre vás pripravili niekoľko bezpečných destinácií, ktoré stojí zato vyskúšať.

Okolie starého kameňolomu Poprad-Kvetnica

Obľúbená trasa peších turistov aj cyklistov – práve takto môžeme definovať starý lom, ktorý sa v posledných rokoch teší veľkej popularite. Okolo bývalého lomu nájdeme aj náučný chodník, ktorý je zaujímavým spestrením návštevy spomínaného extravilánu. Samotná cesta k lomu vedie po hranici lesa, ktorý je rovnako prístupný všetkým návštevníkom aj počas pandémie.

Kozie chrbty

Pohorie Kozích chrbtov ponúka jedinečné výhľady na Vysoké Tatry, spojené s atraktívnymi turistickými destináciami. Príkladom takého miesta je napríklad Popradský hrad – Zámčisko, či najvyšší vrh tohto pohoria – Kozí kameň. Práve na Koziom kameni sa vás čaká výhľad na Tatry, spolu s výhľadom na okolité obce. Na ceste k prvej destinácií nájdete aj náučný chodník, ktorý ocenia všetci milovníci histórie.

Gánovské travertíny

Náučná prechádzka, ideálna pre rodiny so zvedavými deťmi. Okolie Gánovských travertínov patrí medzi najdôležitejšie paleontologické náleziská na svete, predovšetkým vďaka svetovému objavu – odliatku mozgu neandertálca. Neďaleko náleziska sa nachádza aj slávny Gánovský gejzír, ktorý môžete vidieť striekať približne raz za 30 minút.

Hranovnická dubina

Dubové lesy na obcou Hranovnica patria do prírodnej rezervácie v správe TANAP-u, predovšetkým kvôli nádhernému zmiešanému lesu. Les tohto typu nie je v okolí Popradu samozrejmosťou a práve preto sa ho oplatí navštíviť. Ak hľadáte pokoj a jesennú idylku je toto miesto práve pre vás. Rovnako je to bydlisko plachej zvery, kedy sa vám môže naskytnúť pohľad na srnku, či jeleňa.

Spišská Teplica – Lopušná dolina

Tesne za poľnohospodárskym družstvom v Spišskej Teplici sa pred vami rozprestrie asfaltová cesta, ktorá vás zavedie do okolitých lesov. Práve na tejto trase vás čaká niekoľko náučných tabúľ, altánky vhodné na piknik, no predovšetkým nádherná príroda. Trasa nekončí v lese, nakoľko pokračuje až do neďalekej Lopušnej doliny. Rovnako je toto miesto obľúbenou cyklistickou trasou, vhodnou na jesenné cyklovýlety.

Veľká a Malá Lopušná dolina

Šesť kilometrov dlhá Lopušná dolina sa delí na dve časti: Veľkú a Malú. Pre všetkých lyžiarov je toto obľúbené miesto hlavne počas zimy. Počas jesene ponúka ľahkú turistiku spojenú s objavovaním krásneho lesa, prírody a dokonca tu nájdeme aj hlodavého staviteľa bobra.

Tichá a Kôprová dolina

Obe doliny ponúkajú pokojnú a nenáročnú turistiku. Lákadlom turistov je napríklad sedlo Závory, z ktorého môžete zísť aj do Hladkého sedla. Zaujímavou vodnou atrakciou je Medvedí kúpeľ, či Kmeťov vodopád. V dolinách nájdeme aj známe a obľúbené cyklotrasy, ktoré sú svojou náročnosťou vhodné pre začiatočníkov aj skúsených nadšencov.

Ako to vyzerá na cyklovýlete v Tichej a Kôprovej doline? To môžete vidieť v priloženej galérií.

Nezabudnite nás sledovať na našom Facebooku a Instagrame. Nenechajte si ujsť aktuálny obsah z Popradu a okolia.

Cyklovýlet do Tichej a Kôprovej doliny
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM